Konsulter som GP talat med, som jobbat många år åt Volvo, fick gå redan på måndagen efter beskedet i fredags.
Konsulter som GP talat med, som jobbat många år åt Volvo, fick gå redan på måndagen efter beskedet i fredags. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Volvokonsulter får gå omedelbart

Tvärstopp – när AB Volvo säger upp 5 000 konsulter och bemanningsanställda drabbas flera omedelbart.
– Det brukar vara en månads uppsägningstid, men jag får lämna med en gång, säger en konsult GP talat med.

ANNONS
|

Båda Volvobolagen har infört korttidspermitteringar enligt det nya regelverk regeringen presenterade i förra veckan samtidigt som man meddelade att man stoppar produktionen, något GP skrev om i fredags. I fredags stod det också klart att 5 000 bemanningsanställda och konsulter får lämna AB Volvo. Då sade presschefen Claes Eliasson till GP:

– Vi avslutar de kontrakt vi kan. Vi har en stor mängd olika avtal – så det beror på hur de är utformade.

GP har varit i kontakt med ett par mindre konsulter som har uppdrag åt koncernen som producerar lastbilar, bussar, anläggningsmaskiner och båtmotorer. Och de har fått mycket drastiska effekter för konsulter som jobbat länge åt företaget.

ANNONS

– Jag har jobbat i många år åt Volvo, jag fick besked i fredags och får lämna i dag måndag, säger en konsult GP talat med.

– Det brukar vara en månads uppsägningstid, vilket kan vara ganska kort. Men nu fick jag och flera andra lämna omedelbart.

LÄS MER:AB Volvo stoppar produktionen – permitterar 20 000

LÄS MER:Volvo Cars stoppar produktionen i Sverige

”Får gå ned på sparlåga”

Konsulten förklarar att han håller på och undersöka vilka grunder Volvo har till att avsluta alla kontrakt omedelbart.

– Frågan är hur många som får sluta på det här sättet som vill komma tillbaka och jobba för Volvo i ett senare skede.

– Jag får se mig om efter annat nu, men ekonomin går ju ned på sparlåga ett tag.

En annan konsult GP varit i kontakt med har Volvokoncernen hänvisat till "befrielsegrunder". I klausulen står det: "Part är befriad från underlåtenhet att fullgöra viss förpliktelse enligt detta avtal, om underlåtenheten har sin grund i omständighet, som part inte råder över och som förhindrar fullgörandet därav".

När GP frågar presschefen på AB Volvo, Claes Eliasson, om att konsulter fått lämna omedelbart efter mångåriga uppdrag säger han.

– För att komma i åtnjutande av de statliga medlen för korttidspermitteringar är vi förbundna att plocka bort alla kostnader som inte är nödvändiga. Vi kan inte korttidspermittera och samtidigt hyra in konsulter.

ANNONS

LÄS MER:Fordonsleverantörerna: ”Företagen kan gå i konkurs”

LÄS MER:Coronapaniken får oöverskådliga konsekvenser

Blir 40 procent över längre tid

Korttidspermitteringen innebära att produktionen nu stoppar helt och att man permitterar hela personalen. På frågan vad det betyder för tjänstemännen förklarar Eliasson att man totalt sett ska jobba 40 procent.

– Räknar man över en tioveckorsperiod jobbar de fyra veckor och lediga sex, då blir den samlade arbetstiden enligt detta korttidsavtal 40 procent.

Betyder det att AB Volvo kommer att hålla stängt i tio veckor till en bit in i juni?

– Nej, det har vi inte tagit ställning till, det kan bli kortare eller längre.

Men om tjänstemännen jobbar så lite och många konsulter inom forskning och utveckling får sluta – vad händer då med utvecklingen av nya produkter?

– Det här kommer att halta utvecklingen, med hur mycket beror på hur länge den här situationen består – förhoppningsvis så kan vi komma tillbaka så fort som möjligt.

På kollegan, biltillverkaren Volvo Cars verkar man inte ha samma upplägg som AB Volvo. Där fortsätter ingenjörer att jobba deltid på distans till 60 procent. Vidare har presstalespersonen inget tydligt besked om att alla konsulter eller bemanningspersonal ska gå i och med att korttidspermitteringen träder i kraft.

– De är naturligt att de leverantörer av dessa tjänster påverkas, men det finns ingen entydig bild säger Stefan Elfström på Volvo Cars.

ANNONS

– Utvecklingsarbetet fortsätter, men i vissa fall får vi dra ned på takten.

LÄS MER:”När Volvos hjul stannar ligger regionen illa till”

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

ANNONS