Göteborg högt rankad bland Europas företagsvänliga städer

Göteborg räknas nu bland Europas miljonstäder och har fått en tuffare konkurrens. Men Göteborg rankas som två i fråga om humankapital och livsstil, och kommer på femte plats som mest företagarvänlig stad, i Financial Times rankning.

ANNONS
|

– Det betyder att Göteborg har fått tuffare konkurrens, men det betyder också att man i andra storstäder noterar att här händer det saker. Det är en bekräftelse på att Göteborgsregionen nu förändras i snabb takt och att regionen står sig bra internationellt, säger Henrik Einarsson, etableringschef på Business Region Göteborg.

LÄS MER:Göteborg – om världen själv får välja

LÄS MER:Göteborg toppar hållbarhetsranking – igen

Göteborg hamnar högt på Financial Times rankning av europeiska framtidsstäder och regioner 2020/21. Göteborg har fått flytta upp flyttats upp till kategorin stora städer, med minst en miljon invånare i regionen och 500 000 i centralorten, och här hamnade Göteborg totalt på nionde plats, av 43 städer i Europa.

ANNONS
Göteborg står stig bra i den europeiska konkurrensen som framtidsstad.
Göteborg står stig bra i den europeiska konkurrensen som framtidsstad.

Tvåa på humankapital och livsstil

Financial Times rankning har en rad underkategorier, varav en är humankapital och livsstil. Där hamnar Göteborg på andra plats, efter Hamburg. Där räknas faktorer som utbildningsnivå, antal universitet, förväntad livslängd och hälsa och miljö in.

– Detta är jätteviktigt, för det handlar om var talangerna vill vara. Så det är oerhört viktigt att man uppfattas som en attraktiv stad, men också att man uppskattar den skandinaviska livsstilen, säger Henrik Einarsson.

Något som kanske förvånar alla göteborgare som vanligtvis får läsa att Göteborg har ett mediokert företagarklimat, är att i Financial Times rankning bedöms Göteborg vara den femte mest företagarvänliga storstaden i Europa.

– Den här rankningen utgår från hur attraktiv regionen är att investera i för internationella företag. Vi attraherar en hel del utländska företag, det är inte bara Geely och den typen av stora etableringar, utan också många andra typer av biomedicin och techbolag, säger Henrik Einarsson.

Totalt hamnar Göteborg på nionde plats bland Europas stora framtidsstäder. Nummer ett är Frankfurt. På åttonde plats ligger Krakow.

Franfurt är Europas främsta framtidsstad, enligt Financial Times rankning.
Franfurt är Europas främsta framtidsstad, enligt Financial Times rankning.

Vad krävs för att Göteborg ska gå om och peta ner Krakow?

– Tillgänglighet är en viktig faktor, i första hand handlar det om flyglinjer. Och vi skulle behöva bli bättre på att framhålla att vi är attraktiva inom hightech-startup kopplat till mobilitet. Det skulle vi kunna stärka ännu mer, säger Henrik Einarsson.

ANNONS

LÄS MER:Göteborg är långt mycket vänligare än Stockholm och Malmö

Fakta: Tio-i-topp för Europas stora framtidsstäder

1. Frankfurt, Tyskland

2. Hamburg, Tyskland

3. Düsseldorf, Tyskland

4. Stuttgart, Tyskland

5. Manchester, Storbritannien

6. Rotterdam, Nederländerna

7. Glasgow, Storbritannien

8. Krakow, Polen

9. Göteborg, Sverige

10. Köln, Tyskland

ANNONS