Glädjefnatt på Stockholmsbörsen efter inflationsbesked

Stockholmsbörsen slår sitt årshögsta efter de fallande inflationssiffrorna. Bäst går fastighetsbolagen och flera av dem från Göteborg.

ANNONS
|

Stockholmsbörsen tog ett glädjeskutt med över 3 procent procent under torsdagen efter de nya fallande inflationssiffrorna i Sverige, och gårdagens besked från den amerikanska centralbanken om att det kommer fler räntesänkningar nästa år – och att de kan komma tidigare.

Fastighetsaktier rusar

Framför allt är det den räntekänsliga fastighetssektorn som rusar i torsdagens öppningshandel med problemtyngda SBB Norden som lokomotiv, som ökar över 17 procent.

Även göteborgska Wallenstam ökar med över 9 procent, Balder med nära 8 procent, Platzer med 7,5 procent och Castellum med över 7 procent.

Andra göteborgska aktiebolag som haft det motigt under året kunder också se sina aktiekurser rusa, som till exempel Hexatronic som ökade med över 10 procent, oxh Volvo Cars som steg med nära 8 procent.

ANNONS

Svenska kronan stärks

Efter signalerna från USA och inflationssiffrorna i Sverige har kronan stärkts rejält både mot dollarn och mot euron. En euro kostar nu 11,19 kronor, och en dollar 10,28 kronor.

Senare under torsdagen kommer Europeiska centralbanken (ECB) med räntebesked, klockan 14.15. Även ECB väntas lämna styrräntorna oförändrade, vilket skulle kunna stärka optimismen på marknaden ytterligare.

Börserna runt om i världen rusar på bred front. Den viktigaste orsaken är de nya signalerna från USA:s centralbank, Federal reserve (Fed) om att räntorna kan sänkas nästa år och ett ekonomin får en mjuklandning i krisen.

LÄS MER:Inflationen fortsätter nedåt i Sverige – ligger på 5,8 procent i november

LÄS MER:Matpriserna stiger – trots lägre inflation

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS