Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/15

Glänsande båtlyx på Eriksberg – ny mässa i stan

Under Eriksberg Boat Show har den gamla varvsmiljön i Eriksberg fått lyxigt vårbesök av massor av dyra båtar. Bland annat en lyxyacht som sålts till en anonym familj för 48 miljoner kronor.
– Vi har fått lov att visa upp den här på mässan tillsammans med sju andra princesses, säger Jessica Martinsson, vice vd på Princess Yachts.

Den årliga båtmässan på Svenska mässan har fått ställas in två år i rad på grund av pandemin. Så de som velat titta, känna och klämma på båtar och tillhörande prylar har suktat länge.

Men i helgen kunde båtsugna besöka en ny båtmässa i stan, nu utomhus.

På Eriksberg Boat Show visades det upp runt 100 segel- och motorbåtar i olika storlekar och prisklasser från cirka 70 utställare. Man kunde gå på seminarier och spana in yachter för miljonbelopp.

Kjell Hansson, vd på Eriksberg Boat Show, konstaterar tillsammans med kollegan och projektkoordinatorn Maria Nilsson att det är brist på båtar och efterfrågan är stor.

– Det är problem med leveranser av motorer och andra tillbehör. I Ukraina har vi också ett antal båttillverkare som drabbas av kriget just nu. Därför har vi en insamling till dem under helgen i samband med mässan, säger han.

Eftersom Eriksberg Boat Show är utomhus är det svårt att veta exakta hur många besökare som tagit sig till Eriksbergsdockan och kajerna mot färjeläget för att titta på de flytande objekten. Men en uppskattning är runt 20 000 personer.

– Vi ser många yngre personer här. Det vi märker trendar väldigt mycket i branschen just nu är delningstjänster där folk kan hyra och dela på båtar. Det kommer med den yngre generationen och bidrar till både hållbarhet och cirkulär ekonomi, säger Maria Nilsson.

Yacht för 48 miljoner såld

Ett stenkast bort guppar lyxyachten Princess Y72 i vattnet. Den har premiär i Skandinavien och är precis färdigbyggd av Princess Yachts i England.

Den har sålts för 48 miljoner kronor till en anonym familj.

– Den är 72 fot och har seglat tusen sjömil hit. Vi har fått lov att visa upp den här på mässan tillsammans med sju andra princesses, säger Jessica Martinsson, vice vd på Princess Yachts West Sweden Norway Denmark.

I yachten finns det gott om utrymme och sovplats för tio personer med fem dubbelkabiner. Utöver kök och rymliga soffor i beige finns också toaletter, duschar, disk- och tvättmaskin samt torktumlare.

”Gärna sett mer segelbåtar”

På bänkarna vid vattnet sitter Emelie Westman och Gustav Henman i den strålande aprilsolen. De tycker att dagens aktivitet är en trevlig söndagsutflykt.

– Det är kul att kunna besöka det här så centralt. Det känns som ett vinnande koncept som säkert går att utveckla kommande år, säger Gustav Henman.

Emelie Westman och Gustav Henman hade gärna sett lite mer segelbåtar under söndagens mässa. Bild: AnnaCarin Isaksson
Emelie Westman och Gustav Henman hade gärna sett lite mer segelbåtar under söndagens mässa. Bild: AnnaCarin Isaksson

På vilket sätt?

– Vi hade gärna sett mer segelbåtar, det är något vi kikar extra mycket efter, säger han.

Är ni sugna på att köpa en segelbåt?

– Ja, vi har ett stort båtintresse och har båt själva. Så det är kul att kolla lite, säger Emelie Westman.

LÄS MER: Istället för Båtmässa blir det Västkustens Båtvecka

LÄS MER: Här är de dyraste båtarna på Båtmässan

LÄS MER: Miljardyacht på blixtvisit i Göteborgs hamn

Din ekonomi i det nya ekonomiska läget

Elen, maten, bränslet och bolånet – allt väntas bli betydligt dyrare. GP Fokus är Göteborgs-Postens specialbevakning av det nya ekonomiska läget.

Du hittar alltid de viktigaste nyheterna, guiderna och reportagen på:

GP Fokus | Din Ekonomi