Miljardyacht på blixtvisit i Göteborgs hamn

Miljardyachten har pool, helikopterplatta och skvalpar nu i Göteborgs hamn. Det tidigare militärfartyget, nu 141 meter långa lyxfarkosten tillhörande Förenade Arabemiratens kungligheter, är på blixtvisit i stan.
– Det hör till ovanligheterna, säger Fredrik Rauer vid Göteborgs Hamn.

ANNONS
|

Klockan kvart i åtta på onsdagsmorgonen flöt en ovanlig syn in i Göteborgs hamn. En 141 meter lång lyxyacht har gjort entré i västsvenska vatten och lagt till vid Amerikaskjulet vid Stigbergskajen för en snabbt besök.

– Yachter kommer hit varje säsong, men just den här storleken är ovanlig, säger Fredrik Rauer, trafiksamordnare vid Göteborgs Hamn.

Från sitt kontor har han utsikt över den gigantiska farkosten Yas, komplett med helikopterplatta, bubbelbad och pool.

– Det hör till ovanligheterna att vi får besök av den här sorten. Det är en fin syn, det är inte varje dag man får se, säger Fredrik Rauer.

ANNONS

Ursprungligen byggd som örlogsfartyg av typen fregatt för holländska flottan på 70-talet omvandlades yachten till lyxfartyg i början av 2010-talet. Delfiners slanka kroppar inspirerade till yachtens nya form och vid sjösättningen var den nu glastäckta Yas världens åttonde största yacht. Enligt livsstilsmagasinet Robb Report har den dock fallit ner till tionde plats.

Det betyder inte att den är billig: Super Yacht Fans värderar havs-vrålåket till 180 miljoner dollar, motsvarande över 1,7 miljarder kronor, något som även GT tidigare har skrivit om.

Ombord ska det finnas plats för upp till 60 gäster i 30 kabiner plus 56 besättningsmän. För att passagerarna riktigt ska kunna flyga fram över havets vågor kan det 4 700 ton tunga lyxskeppet komma upp i 26 knop.

Ägs av kunglighet

Så vem är det som har kommit på besök? Göteborgs Hamn har inga uppgifter om passagerare ombord privatyachten men den ägs av Hamdan bin Zayed bin Sultan Al Nahyan, del av kungafamiljen i Förenade Arabemiraten och borgmästare i västra Abu Dhabi.

Vill man se Yas och kanske drömma sig bort till en miljardärs tillvaro (Al Nahyan ska vara god för 9,5 miljarder kronor) gäller det dock att agera snabbt. Enligt Göteborgs Hamn ska den lämna kajen redan på onsdagskvällen klockan 19.45.

ANNONS

Likt andra fartyg måste yachter göra en fartygsanmälan för att få lägga till vid någon av de två kajplatserna vid Stigbergskajen.

– Vi har dem tillgängliga för kryssningsanlöp och övriga anlöp som faller utanför den normala godstrafiken, som militärbesök och yachter, säger Fredrik Rauer.

En anmälan ska ske minst 24 timmar i förväg, även om mer udda fartyg måste säga till tidigare än så. Just Yas anmälde sin kommande ankomst för tre månader sedan.

Priset för att lägga till: 5 250 kronor per påbörjat dygn. I och med att Yas bara ligger över dagen blir 5 250 också prislappen för dess Göteborgsbesök – en överkomlig summa och droppe i havet om man ser till båtens miljardvärde.

ANNONS