Geely bygger stort utvecklingscenter på Hisingen

Geely ska bygga ett gigantiskt innovationscenter på Lindholmen med utvecklingsfokus på elfordon. Centret ska ge plats för 3 500 anställda och ska ha både lägenheter och ett hotell.- Ett spännande uppdrag att ta sig an, säger Gang Wei, Geelys projektledare och vice vd på Cevt.

ANNONS
|

I morgon möts Geelys vd, Conghui An och kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) i Hangzhou i Kina och undertecknar en avsiktförklaring att Geely ska bygga ett upp till 80 000 kvadratmeter stort innovationscenter på Lindholmen i Göteborg.

En historisk dag på många sätt och både Geelys styrelseordförande Li Shufu är på plats, även så statsminister Stefan Löfven.

Och projektansvarige Gang Wei förstås, som är mannen som ska ro detta enorma miljardbygge i hamn.

– Geely har gjort signifikativa investeringar i Göteborg. Sverige och Göteborg är faktiskt Geelys andra hem. Vi startade Cevt för fyra år sedan med sju personer, nu är vi fler än 2 200 anställda. Så Göteborg är en viktig partner för Geely i Europa i framtiden, säger Gang Wei.

ANNONS

Upp 80 000 kvadratmeter stort

Geelys Innovationscenter kommer ett ligga tätt inpå Lindholmens Science park och blir granne med SVT. Från Geely hoppas man kunna börja bygga så snart som möjligt och att man ska kunna ta centret i drift 2020-2021.

Anläggningen ska bli 70-80 000 kvadratmeter stor och ska inhysa kontor, ha plats för 3 500 anställda, mindre lägenheter och ett litet hotell.

– För närvarande har vi 2 200 anställda, inklusive konsulter. Med de nya ytorna kommer vi att ha plats för 3 500. Men det handlar inte enbart om antalet anställda, med innovationscentret vill vi attrahera den allra bästa kompetensen och resurserna i Göteborg, Sverige och övriga Europa, säger Gang Wei.

Elbilar och internet of things

Skälen att Geely valde att sätta ner bopålarna för centret just i Göteborg var flera.

– Det har varit en mycket god utveckling för oss de senaste fyra åren sedan vi kom till Göteborg, och för vårt nya globala märke. Vi ser värdet och kompetensen som finns i Göteborg, säger Gang Wei och förklara att det också från kinesisk sida ses mycket positivt när privatägda bolag utvecklar sina internationella affärer.

Huvudsakligt fokus på Geelys nya innovationscenter blir elektromobilitet – det vill säga elfordon och så kallad connectivity som handlar om uppkopplade tjänster och internet of things.

ANNONS

Svenska näringsministern har redan talat om att det finns tämligen stora möjligheter för att Göteborg kommer att få ett stort nationellt testlabb för elfordon.

– Att ha ett sådant labb nära inpå vårt center och ha möjligheterna att använda sig av dess utrustning är inte bara till gagn för vår forskning och utveckling, men också för hela Europas utveckling, säger Gang Wei.

Och från Geely har man förväntningarna att innovationscentret på Hisingen ska vara i världsklass.

Med detta följer också att andra intressenter vill vara med. Redan nu finns det ett antal kinesiska företag verksamma inom fordonsindustrin som visat intresse att etablera sig i Göteborgsområdet.

Varmare relationer

För drygt ett år sedan framförde Geely synpunkter på att näringslivsklimatet i Göteborg inte var särskilt välkomnande. Men efter att både statsminister Löfven besökt företaget i Kina och Göteborgs kommun öppnat famnen är relationerna idag mycket varmare.

– Vi har stort stöd från Business Region Göteborg och ifrån staden. Jag tror att Geely uppskattar det stödet, men vi kommer naturligtvis att behöva mer hjälp i framtiden. Och vi ser också fram emot regeringens planer för elektromobilitet, säger Gang Wei.

Exakt hur mycket investeringen kommer att gå på, kan han inte svara på idag.

ANNONS

– Men det är naturligtvis en enorm investering.

Geely

  1. Volvo Car Groups ägs sedan 2010 av kinesiska Zhejiang Geely Holding.
  2. Zhejiang Geely Holding, med huvudkontor i Hangzhou, Kina, äger utöver sin post i Volvo Cars bland annat merparten av den kinesiska biltillverkaren Geely Automotive, noterat på Hongkongbörsen.
  3. Bland varumärkena ingår även London Taxi Company, som tillverkar de svarta taxibilarna som trafikerar gatorna i London.
  4. Lynk & Co, är ett av de senaste bilmärkena i Geely fordonsflotta. Den är designad och framtagen av Cevt i Göteborg.
  5. Cevt, China Euro Vehicle Technology, är ett utvecklingscentrum för framtidens bilar inom Geely-koncernen och ligger på Lindholmen Science Park.
  6. I förra veckan aviserade Geely att man tänker satsa stenhårt på Volvos prestandamärke Polestar – en eldriven sportbil.
ANNONS