Göteborg ska stärka säkerheten kring evenemang

Nu ska säkerheten kring stora evenemangsplatser som Nya Ullevi, Heden, Svenska Mässan och Liseberg stärkas. Med betonghinder och pollare ska attacker i innerstaden stoppas.
– Det som ligger i planen kommer att utföras under början av året, säger Mattias Junemo, enhetschef på avdelningen Stadens användning på Trafikkontoret i Göteborg.

ANNONS
|

Efter terrordådet på Drottninggatan i Stockholm 2017 gjorde Göteborg, precis som Stockholm och Malmö, satsningar på gatuskyddet i innerstaden. Först nu, i slutet av 2020, blev ett ramavtal klart för upphandling av fordonshinder. Sveriges kommuner och regioner har tecknat avtal med sju olika företag, för att underlätta upphandling av kraschtestade produkter som pollare och andra skydd mot fordonsattacker.

Positivt, men det borde gjorts tidigare. Det menar Mikael Söderström, projektsäljare på Perimeter Protection Group, som än ett av de sju olika företagen. De säljer kraschtestad säkerhetsutrustning som pollare, road blockers, grindar och bommar.

– Många har väntat på att detta ska hända. Vi får se vad som händer nu, det görs mycket på säkerhetsfronten i Stockholm. I Göteborg börjar man komma igång och även lite i Malmö. Men de flesta andra städer jobbar inte så aktivt med detta ännu.

ANNONS

LÄS MER:Vd:n om utpressningsattacken: Trodde vi var säkra

LÄS MER:Trappa upp kampen mot den ökande antisemitismen i Sverige

Har säkrat Nordstan med pollare

Perimeter Protection Group, med svenskt säte i Täby, har även kunder internationellt, och Mikael Söderström ser att många kommit längre i säkerhetstänket än Sverige.

– Det är stor skillnad mellan länder. Spontant skulle jag säga att Australien är ett av de länder som kommit långt, men även Storbritannien och Tyskland har säkrat upp mycket. Men det kommer mer och mer även här, det ser vi tydligt, säger han.

Fakta: Växande bransch kring säkerhet

Säkerhet är en växande bransch, som i dag omsätter ca 90 miljarder kronor årligen, enligt branschorganisationen SäkerhetsBranschen, som för första gången sammanställt de olika sektionernas omsättning i en kommande rapport.

Organisationen samlar företag inom bland annat brandskydd, kamerabevakning, larmcentralsverksamhet, hemlarm och kvalificerade säkerhetstjänster som cybersäkerhet och personsäkerhet.

Mikael Söderström nämner bland annat Nordstans entréer som ett område som stärkts upp. Här har monterats pollare som ska klara ett fordon på 7,5 ton, som kommer i 80 kilometer i timmen. Skydd som även enskilda butikskedjor eller andra bolag kan ha nytta av, menar Söderström.

– Sätter du sådana utanför din butik så slipper du så kallade smash and grabs. Så det kommer mer och mer. Även militären och polisen ser åt sådana här lösningar, säger Mikael Söderström.

Det går även trender i gatuskydd. De grå betonggrisarna vi tidigare sett anses varken effektiva eller nog estetiskt tilltalande för gatumiljön. Samtidigt som gatorna i stadskärnan ska vara säkra, ska skydden inte påminna om eventuella hot. Snarare förkläs som en odling, en sittplats eller något annat som skapar trivsel i gatumiljön, menar Mikael Söderström.

ANNONS

– Man kallar detta för ´street furniture´. Det blir allt mer efterfrågat, säger han.

Fakta: Säkrare gator i Göteborg

– Trafikkontoret har i dialog med polismyndigheten fastställt platser där man anser risken för en eventuell attack var störst. Dessa är Judiska församlingen, gågatorna Kungsgatan, Fredsgatan, Vallgatan och Magasinsgatan.

– Här har pollare satts upp, samt tunga betonghinder med sittytor i trä ovanpå.

– I Göteborgs Stads riktlinje för säkerhetsåtgärder i planering av stadsmiljöer står att man i första hand ska utreda om gatan kan utformas för att minska möjligheten till fordonsburna attacker, i andra hand ställa ut fysiska hinder.

Efter dådet på Drottninggatan lade Göteborgs stad sammanlagt 5,7 miljoner kronor på åtgärder som stärker gatuskyddet. De flesta av dessa stod klara året efter. Efter detta har inga permanenta åtgärder vidtagits. Fokus ligger i dag på säkerheten vid tillfälliga evenemang som samlar många människor på en plats – och kan bli ett mål för fordonsburna attacker.

– Det vi gör nu är att se över säkerheten vid större evenemang, hur man kan skapa tillfälliga men säkra avspärrningar. Det som ligger i planen kommer att utföras under början av året, det är bland annat att möjliggöra för montering av tillfälliga pollare vid gång- och cykelbanan över heden, säger Mattias Junemo, enhetschef på avdelningen Stadens användning på Trafikkontoret i Göteborg.

LÄS MER:Här är största riskerna på nätet

LÄS MER:USA terrorvarnar om högerextremister

För närvarande ser Trafikkontoret över hur man kan skydda evenemangsstråket med Nya Ullevi, Scandinavium, Svenska Mässan och Liseberg. Men även Bältesspännarparken och Götaplatsen finns med i en framtida plan.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS