Göteborg är fortsatt eftertraktat av företag som vill etablera sig här. Men de behöver mark.
Göteborg är fortsatt eftertraktat av företag som vill etablera sig här. Men de behöver mark. Bild: Bengt Kjellin

Företagen behöver massor av mark framöver

Göteborgsregionen är fortsatt het och kan behöva sätta av upp till åtta miljoner kvadratmeter till industri- och logistikmark för att klara nya etableringar framöver.

ANNONS
|

Business Region Göteborg har sammanställt rapporten Näringslivets behov av mark för industri och logistik i Storgöteborg 2018, som kommer att ligga som underlag för kommunens kommande översiktsplan.

Stora mängder mark

Göteborgsregionen är fortsatt het och växer så det knakar med fortsatt efterfrågan på mark för industri och logistik. Kommunens långsiktiga mål är att skapa totalt 120 000 nya jobb fram till 2035, och det kommer att kräva en mängd nya arbetsplatser – och mark förstås.

Från fyra till åtta miljoner kvadratmeter verksamhetsmark kan komma att behöva att reserveras och förberedas fram till 2035. Det motsvarar 400 till 800 hektar, det vill säga 10 till 20 stora golfbanor.

ANNONS

– Vi behöver ha en beredskap från hela regionen för att kunna ta emot nya företag, men också för dem som behöver utvecklas och behöver ny mark och ny lokalisering, säger Jessica Waller, näringslivsutvecklare för stadsutveckling på Business Region Göteborg.

Markomvandling i flera områden

Men detta betyder inte att man kommer att börja titta på en massa nya områden i regionen, utan man sätter främst fokus på att utveckla de områden som funnits med i den gamla översiktsplanen, och redan långsiktigt planerade områden.

Markomvandling beräknas ske i större omfattning i Gullbergsvass, Frihamnen, Bäckedalen, Kallebäck och Högsbo, enligt rapporten.

Men här finns också beräkningar områden i bland annat Säve/Tuve, Bäckebol, Göteborgs hamn/Torslanda och runt företagsparken i Mölndal och i Mölnlycke.

– Sedan är det viktigt att man tittar på vilken typ av verksamhet som passar var. Om man ser till logistikföretagen så behöver de ligga hyfsat nära hamn, järnväg och vägar. Och där handlar det också om kompetens som företagen kan ta del av, säger Jessica Waller.

Fordonsindustrin driver på

För närvarande har regionen mycket förfrågningar när det gäller just fordonsindustri, logistik, men också och life science.

– Det är fordonsindustrin som driver regionen. Och en investering bidrar även till ytterligare kringjobb. Vi håller oss väl framme när det gäller etableringar, men det gäller att inte tappa dem. Och det är intressant att se att det är såpass många förfrågningar. Det betyder att vi är en attraktiv region, och det är positivt, säger Jessica Waller.

ANNONS

LÄS MER:Fortsatt stor lokalbrist i Göteborg

LÄS MER:E-handelsjätten vill fortsätta växa i Göteborg

ANNONS