E-handelsjätten vill fortsätta växa i Göteborg

I dag har Jollyroom över 60 000 kvadratmeter yta till sitt förfogande och flyttar snart in i sitt sjätte jättelager i Göteborg. Men man fortsätter att se sig om efter lokaler på hemmaplan.

ANNONS
|

Norrmannen Ole Sauar kom till Göteborg vid millennieskiftet då datortillbehörssajten Komplett skulle etablera sig i Sverige. Sedan dess har det hänt en hel del.

I början av 2009 lämnade Sauar vd-uppdraget på Komplett och året därpå startade han Jollyroom. I fjol omsatte e-handelsföretaget, som säljer baby- och barnprodukter, närmare en miljard kronor. I år tror han att man når 1,5 miljarder kronor i omsättning.

– Vi diskuterar med flera olika aktörer och mitt emot vår nya lokal kan det exempelvis byggas 34 500 kvadratmeter, säger Ole Sauar och pekar från lunchmatsalen på Sörredsvägen där man etablerade sig i våras.

Nordens största logistikanläggning

I slutet av förra månaden stod det klart att Jollyroom samlat Nordens största logistikanläggning inom e-handel då ett avtal tecknats med fastighetsbolaget Castellum om ett nytt stort lager i Göteborgs Hamn - 20 400 kvadratmeter stort är det.

ANNONS

Inflyttning ska ske under hösten, lagom till julhandeln. Totalt har bolaget då över 60 000 kvadratmeter lager.

– Men vi behöver mer ytor de närmaste åren. Därför har vi dialoger med de flesta aktörer, för att kunna möta den kraftiga tillväxten med rätt kapacitet. Där vill vi vara mer proaktiva än tidigare, säger Ole Sauar.

Är det svårt att hitta rätt lokaler?

– Det finns en hel del obebyggda tomter på detaljplanerad mark i hamnnära lägen nu så har man lite framförhållning är utbudet bra. Där måste vi vara proaktiva, säger han och poängterar att man måste ligga i framkant för att kunna växa ytmässigt.

Ni har inte funderat på att lämna Göteborg med anledning av lokalbristen?

– Vi är ett bolag som växer kraftigt och primärt har vi alla funktioner inhouse. Den kunskap som finns, har vi inom våra egna väggar. Människorna här är bolaget, därför är en flytt ut från Göteborg givetvis inte aktuellt. Sedan, i samband med en internationell expansion, kommer vi behöva lager även ute i Europa.

Robotproduktion

Ole Sauar träffar GP:s utsända i lagret på Sörredsvägen som till stora delar är automatiserat. Robotar sköter prioritering och sortering av produkter som sedan ska packas om och gå ut till kunderna. För att i stark tillväxt kunna fortsätta möta kundernas krav på snabba leveranser, har Jollyroom investerat 80 miljoner kronor i en helautomatiserad logistiklösning.

ANNONS

LÄS MER:Fortsatt stor lokalbrist i Göteborg

Jollyroom Group har sedan grundandet vuxit lavinartat. Om tio år har handeln hittat rätt, tror Ole Sauar.

– Då har vi nog kommit till en ”avklarad” fördelning mellan fysisk handel och näthandel. Vi beräknar att näthandeln då har tagit en andel på 50 procent i vår bransch.

Anklagas för bluffreor

Bolaget har också stött på problem och utmaningar. Förra veckan, till exempel, meddelade Konsumentombudsmannen, KO, att Jollyroom stäms på tio miljoner kronor.

Anledningen är att bolaget under flera år har haft ständiga rea- och utförsäljningskampanjer, trots att priserna inte är lägre än vanligt.

– Konsumentverket refererar till en del exempel där priset varit för lågt. Vi har 80 000 produkter i fem länder och några priser har legat för lågt för länge. På generell basis kan vi inte känna igen oss i kritiken. När vi kör kampanjer har vårt fokus varit att ge kunderna ett lägre pris. Men det finns alltid rum för förbättring, och vi ser nu igen över våra rutiner.

Men hur kan det gå så långt som en stämning?

– Dialogen med Konsumentverket har inte varit optimal, olika människor har varit involverade och det råder delade uppfattningar. Det är så klart olyckligt att det har gått så långt, säger Ole Sauar.

ANNONS

Jollyroom Group:

Grundades av vd:n Ole Sauar 2010.

Huvudkontoret är på Hisingen. Därtill finns fem lagerlokaler utspridda runt om i Göteborg.

Ole Sauar kontrollerar bolaget med en ägarandel på 62,5 procent. 37,5 procent ägs av Egmont.

2017 omsatte bolaget en miljard kronor. Nästa år beräknar bolaget att man når två miljarder kronor i omsättning.

250 personer är fast anställda på Jollyroom och under peakar är det runt 450 personer i tjänst.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS