Priserna på den begagnade bilmarknaden har ökat mer än vissa kryptovalutor i USA enligt marknadsforskaren Jim Bianco.
Priserna på den begagnade bilmarknaden har ökat mer än vissa kryptovalutor i USA enligt marknadsforskaren Jim Bianco. Bild: Vilhelm Stokstad/TT

Expert varnar för bubbla efter prischock på begagnade bilar

Nya bilar är en bristvara runt om i världen vilket har fått begagnatmarknaden att blomstra. I USA ökar nu priset på begagnade bilar till och med mer än vissa kryptovalutor.
– Det visar alla tecken på en bubbla, säger marknadsforskaren Jim Bianco till CNBC.

ANNONS

Den världsomfattande halvledarbristen har medfört att det råder brist på nya bilar, både i Sverige och resten av världen. GP har tidigare rapporterat om att priserna således har rusat på begagnatmarknaden.

LÄS MER:Hotet mot bilindustrin – kan bli problem i flera år

Bilia Outlet är ett gott exempel på ökningen, deras verksamhet har ökat med 60 procent under 2021.

– Det har varit ett fantastiskt år, och jag tror att pandemin har påverkat detta litegrand. Nästan alla biltillverkare har ju problem med halvledarbrist, vilket leder till längre leveranstider för nästan alla bilmärken. Det har lett till att nyare begagnade bilar är väldigt eftertraktade, har Björn Olofsson, vd på Bilia Outlet i Sverige tidigare sagt till GP.

ANNONS

Risk för bubbla

I USA går utvecklingen åt samma håll och nu ökar priserna på begagnade bilar till och med mer än vissa kryptovalutor enligt marknadsforskaren Jim Bianco.

– Under de fyra senaste månaderna har priserna ökat med mer än 20 procent. De har inte bara ökat mer än S&P (ett amerikanskt börsindex), under de senaste fyra månaderna är ökningen större än hos bitcoin, säger han till CNBC och fortsätter:

– Det har visat alla tecken på en bubbla. Begagnade bilar ska vara en tillgång som minskar i värde. De ska inte stiga i pris, säger han.

LÄS MER:Kryptovalutan Omicron rusade över 1 000 procent

LÄS MER:Efter makalösa Bitcoin-rallyt – nya rekordvärderingen

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS