Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Torslandafabrikens medarbetare har fått positiva nyheter gällande bonus för 2019. Arkivbild. Bild: Anders Ylander
Torslandafabrikens medarbetare har fått positiva nyheter gällande bonus för 2019. Arkivbild. Bild: Anders Ylander

Efter fjolårets besvikelse – nu får Volvo-arbetare bonus

Förra årets uteblivna bonus väckte ilska hos Volvo-arbetare. I år ska de däremot förvänta sig en extra slant i april-lönekuvertet – runt 18 000 kronor enligt företaget.
– Det här känns som lite plåster på såren, säger en anställd till GP.

"Vi kan förvänta oss lite extraslantar med löneutbetalningen i april", det kunde Torslandafabrikens anställda läsa på företagets intranät på torsdagsmorgonen.

– Det var väl förväntat – det var det i och för sig förra året också – men jag var väldigt övertygad om att det skulle bli en bonus eftersom företagsledningen inte vill ha den debatt som blev förra året, säger Lars Henriksson, skyddsombud på Volvo Cars, och syftar till den uteblivna bonusen för 2018.

– De fick en enorm kritik och nu har de ändrat sättet de räknar ut bonusen på. De sa att det måste bli transparent och begripligt – det är dock ändå helt obegripligt för de flesta hur de räknar ut, och i sista hand är det ju alltid bolagsstyrelsen som fattar beslutet. Då som nu.

"Lite plåster på såren"

Flera andra medarbetare på Volvo Cars säger dock att de inte alls räknat med bonus med tanke på att den uteblev förra gången.

– Det här känns som lite plåster på såren. En liten summa med tanke på de miljarder de gör, men pengar är alltid gott att få extra och vi har jobbat mycket övertid även i år, säger en anställd till GP.

Lars Henriksson. Bild: Robin Aron
Lars Henriksson. Bild: Robin Aron

"Någonstans kring denna summa"

Från Volvos sida förklarar man att de kollektivanställda kommer att få någonstans kring 18 000 kronor, beroende på vilket system man har i respektive land inom koncernen.

– Vi är mycket glada att kriterierna för att få bonus möttes i år. Det handlar om en full bonus i år eftersom målen har uppfyllts, säger Volvo Cars vd Håkan Samuelsson till GP.

– Året innan mötte vi tyvärr inte de uppsatta målen för att få bonus. Vi har mycket strikta regler för att få bonus och det är ambitiösa mål som man måste nå – reglerna är viktiga för att man inte ska hamna i en diskussion där det blir subjektivt.

Har ni ändrat kriterierna för att få bonus i år om man jämför med förra?

– Nej, vi har inte ändrat kriterierna, men däremot nivån som krävs.

Enligt presstalespersonen Stefan Elfström är kriteriet styrelsen satt upp att den absoluta rörelsevinsten ska ha ökat, vilket den gjorde.

Förra året väckte beskedet om utebliven bonus upprörda känslor hos många av de anställda i Torslandafabriken. Då hade företaget ökat omsättningen med 21 procent och satt rekord i bilförsäljning. Men de finansiella målen var inte uppnådda, meddelade företaget, och anställda, som året innan fått runt 17 000 extra, fick för 2018 ingenting.

LÄS MER: Så går det för Volvo Cars

Samtidigt hade många beordrats stora mängder övertid – så mycket att anställda till och med slog larm – och flera har vittnat för GP om att bonus använt som ett slags morot av arbetsledare för att motivera till att jobba extra. Den moroten har inte använts under 2019 enligt flera medarbetare som GP talat med. Samtidigt har många beordrats övertid i stor utsträckning även under 2019, framför allt i Karossfabriken där det blivit sexdagarsveckor för de anställda även under 2020.

LÄS MER: Här är Volvobilarna som säljer mest i Sverige

LÄS MER: Skulle lugnat ner sig – fortsatt mycket övertid på Volvofabriken

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.