Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tidningen GT har pratat med verkstadsarbetare på Volvo Cars som säger att de går på knäna efter att ha jobbat många sexdagarsveckor under året som gått. Arkivbild.  Bild: Björn Larsson Rosvall / TT
Tidningen GT har pratat med verkstadsarbetare på Volvo Cars som säger att de går på knäna efter att ha jobbat många sexdagarsveckor under året som gått. Arkivbild. Bild: Björn Larsson Rosvall / TT

Larm från Volvo Cars – "Vi tvingas jobba över"

Flera arbetare vid Volvo Cars fabrik i Torslanda har tvingats jobba övertid i stort sett hela året. Nu larmar personal om att de går på knäna, rapporterar GT.

Totalt är det 5 000 som jobbar tre skift på Volvo Cars fabrik i Torslanda. Utöver det finns runt 1 100 arbetare som jobba tillfälligt. Men det räcker inte alltid och GT har de pratat med flera som beordrats jobba maximal övertid nästan varje helg under 2018. Det innebär sexdagarsveckor för många.

– Vi tvingas jobba över i stort sett varje helg. Vi går på knäna, säger en medarbetare till GT.

Verkstadsklubbens ordförande Mikael Sällström säger till GP att övertiden är ett problem för flera av fackets medlemmar.

– Vi pratar om medlemmar som är trötta. Framför allt är det övertid i alldeles för stor omfattning i karossfabriken, men tidvis också i slutmonteringen, säger Sällström.

LÄS MER: Den byggs inte här – men Volvos nya ändå viktig för Göteborg

Just nu tillverkas 60 bilar i timmen i Torslandafabriken, dygnet runt. Samtliga bilar som byggs har kunder och övertiden är strikt kopplat till tappad produktion, enligt Sällström.

– Det kan vara vi själva som gör fel, det kan vara en leverantör eller ett elavbrott. Men det krävs inte mycket i den takt vi jobbar för att vi hamnar efter i produktionen, säger Sällström.

– Man kan inte heller ta in tio man för att jobba undan så att säga, utan man måste i stort sett ta in ett helt skift. Det handlar om 1 500 och 2 000 personer, och vissa vill jobba övertid. Men jag kan förstå om man vill vara ledig på helgen när man jobbat hela veckan. Jag vill det i alla fall.

Sedan 1 juni har medarbetarna fått ett nytt avtal som bland annat tillåter maximalt 150 övertidstimmar. En rad åtgärder ska ha också ha gjorts för att få bukt med produktionsstoppen.

– Samtidigt är det vissa saker vi inte kan förutse, som strömavbrott till exempel. Övertiden ligger högt upp på dagordningen för oss här på facket, säger Sällström.

LÄS MER: Volvo Cars skjuter på tillverkningen av bil

Volvo Cars kommenterar skriftligen till GP att "tillväxten inneburit utmaningar för vissa leverantörer vilket resulterat i ändrade produktionsplaner och övertid för personalen, vilket dock alltid sker i samråd med facket enligt gällande avtal. Nu har vi ett nytt arbetstidsavtal på plats med fler ordinarie produktionstimmar vilket tillsammans med bättre kapacitet hos leverantörerna kommer att ge en mer stabil produktion och mindre övertid."

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.