Därför är det inte lika långa köer på Landvetter

Samtidigt som det varit kaos på Sveriges största flygplats i helgen uppges läget vara helt annorlunda på den näst största. Hur kan det komma sig? Swedavias David Karlsson förklarar.

ANNONS
|

Vid lunchtid på söndagen är det tre minuters väntetid i säkerhetskontrollen på Göteborg Landvetter Airport. Detta enligt statligt ägda Swedavia, som äger och driver tio flygplatser i Sverige. Vid samma tidpunkt vill inte hemsidan visa hur länge man får vänta i säkerhetskontrollen är på Arlanda. ”Tjänsten är tillfälligt stängd då tidsangivelserna inte visas korrekt när väntetiden överstiger 45 minuter” står det att läsa och detta under en helg där man flera gånger tvingats stänga av vissa områden på grund av folktrycket.

Efter att man dragit ner på personal under pandemin dras nu Arlanda sedan länge med underbemannade säkerhetskontroller och långa köer. Detta har medfört att resenärerna kommit allt tidigare till sina avgångar.

ANNONS

– Detta är en situation som i Sverige som är unik för Arlanda, säger David Karlsson, presstalesperson vid Swedavia, om läget under helgen.

– Det är klart att Landvetter också har vissa utmaningar med bemanning efter pandemin men det är ingenting som får en större operationell påverkan som vi ser det.

Hur ser det ut framåt när resandet kommer igång ordentligt?

– Landvetter är precis som Arlanda en flygplats där resandet ökar under sommaren, och även under vanliga förhållanden kommer det att vara mer folk på flygplatsen än övriga tider på året generellt sett. Men man kommer som sagt inte att se den typen av utmaningar som man ser på Arlanda.

Hur har det sett ut i incheckningshallen?

– Det är klart att köer och väntetider kan uppstå, men det är inget extraordinärt. Men med det sagt vet jag att vår flygplatschef på Landvetter tidigare pratat om att man nu kämpar med bemanning efter att man har skurit ner under pandemiåren.

”Kom i tid men inte för tidigt” – när ska man komma till flygplatsen?

– Rekommendation är verkligen att man ska vara ute i god tid, men vad ”god tid” innebär kan vara olika för olika flygbolag. Flygbolagen öppnar incheckning vid olika tider liksom när man kan lämna ifrån sig sitt bagage. Det bästa man som resenär kan göra är att kolla med sitt flygbolag vad som gäller för just min resa och generellt sett brukar det vara ett par-tre timmar innan avgång.

ANNONS

Antalet resenärer den enkla förklaringen

Stockholm Arlanda Airport beskrivs av Swedavia som ett nav internationellt sett för trafik till och från Skandinavien och Östersjöområdet. Härifrån går flyg till 180 olika destinationer och under förra året reste knappt 7,5 miljoner till eller från flygplatsen. På Göteborg Landvetter Airport finns runt 90 direktlinjer, ett 50-tal reguljära och resten charter. Förra året hade flygplatsen drygt 1,9 miljoner resenärer, och enligt Karlsson är den enkla förklaringen till att kaoset inte drabbat Landvetter den stora skillnaden i antalet resenärer.

– Vid en lägre grundbemanning blir konsekvenserna större när resandet ökar i absoluta tal både väldigt mycket mer och väldigt mycket snabbare.

Uppges ha tvingats stänga personalingången flera gånger

Enligt uppgift till GP har personalingången på Landvetter stängts flera gånger eftersom man inte har tillräckligt med folk för att bemanna säkerhetskontrollen. Detta innebär att all personal – som flygkaptener och lokalvårdare – måste använda samma kontroll som övriga resenärer. Karlsson säger sig inte känna till att detta ska ha skett på just Landvetter.

– På flera av våra flygplatser kan man dock behöva fördela om personal, det kan vara helt naturligt.

Innan pandemin brottades Landvetter flera gånger med långa köer, vilket GP tidigare rapporterat. Under sommar och höst missade passagerare flyg för att det tog så lång tid i säkerhetskontrollen, något som flera personer med insyn vittnade om hade med personalbrist att göra. Kort efter gick facket ut och slog larm om ledarskapet på Landvetter säkerhetskontroll och bevakning.

ANNONS

LÄS MER:Flygbolag uppmanar piloter att jobba – trots utmattning

LÄS MER:Kön för provisoriska pass på Landvetter är över 30 timmar lång – sover i solstolar

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS