Wizzairs vd uppmanar piloter till att flyga trots trötthet.
Wizzairs vd uppmanar piloter till att flyga trots trötthet. Bild: Johan Nilsson/TT

Flygbolag uppmanar piloter att jobba – trots utmattning

”Vi är alla trötta. Men ibland måste man göra något mer.” Så sa det ungerska flygbolaget Wizzairs vd till bolagets piloter i ett internt möte, när han uppmanade dem att arbeta vidare trots utmattning. Wizzair har flera flygningar i veckan från Landvetter flygplats.

ANNONS
|

Det ungerska lågprisflygbolaget hade i veckan ett digitalt möte mellan vd József Váradi och de anställda angående de tuffa tider flygbranschen genomlever. När allt fler börjar att resa igen efter pandemin har varken flygplatser eller flygbolag kunnat återrekrytera den personal som behövs för att bedriva smidig verksamhet. I Wizzairs fall har det lett till flera inställda flyg på grund av personalbrist.

Váradis lösning på problemet var dock aningen kontroversiellt.

– Vi måste minska utmattningsnivåerna. Min poäng är att vi inte kan driva den här verksamheten när var femte anställd sjukskriver sig för att de är trötta. Vi är alla trötta. men ibland måste man göra något mer, sa han vid mötet enligt det polska veckomagasinet Wprost.

ANNONS

Kan vara farligt

Att uppmana utmattade piloter till att fortsätta flyga visade sig vara impopulärt. Enligt en Twitter-användare som utger sig för vara pilot är det direkt farligt.

”Detta är en av de farligaste sakerna jag någonsin hört en flygbolagschef säga. Det talar för en grundläggande brist på förståelse för trötthet och dess effekter på flygningen”, skriver användaren ”Captain Mark”.

Även det brittiska pilotfacket Balpa uttalar sig på Twitter angående Váradis kommentar.

”Vi är chockade över att en flygbolagschef råder till åtgärder som strider mot den grundläggande säkerhetskulturen”, skriver förbundet.

Inte riktat enbart till piloter

En talesperson för Wizzair som CNN Travel har haft kontakt med förtydligar att Váradis kommentarer inte var specifikt riktade mot piloter. Även kabinpersonal och kontorsanställda ska ha deltagit i mötet, enligt bolaget.

Enligt flygpsykologen Aedrian Bekker spelar den detaljen mindre roll i sammanhanget.

– Om en organisation har ett problem med ett ökat antal sjukskrivningar beror det ofta på organisationen. Att säga till piloter att ”ta sig i kragen” går emot all vettig säkerhetshantering de senaste 20 åren, säger han till CNN Travel.

Wizzair har flera flygningar i veckan från Landvetter flygplats, bland annat till Bosnien-Hercegovina och till Ungern.

LÄS MER:Göteborgsbolaget får in två miljarder – trots frossan

LÄS MER:900 SAS-piloter varslar om strejk

LÄS MER:Köpet klart – ett steg närmare flytt av Stena-terminalerna

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS