Bild: Per Wahlberg 
Bild: Per Wahlberg 

Chockbeskedet: ACL lägger ner fraktlinjen till Göteborg

Rederiet ACL lägger ner all direkttrafik mellan USA och Göteborg, uppger Skeppsmäklarnytt.

ANNONS
|

Från den 15 januari förlorar Göteborg den transatlantiska direkttrafiken när det svenska rederiet ACL lägger ner rutten till Göteborgs hamn.

ACL har seglat i linjetrafik mellan USA och Göteborg i 50 år.

–Det kändes i det närmaste chockerande när jag satt i huvudkontorets styrelserum och insåg att jag tappat kampen. En av hamnarna i slingan var av diverse skäl tvunget att försvinna och det blev tyvärr Göteborg säger Anders Ivarsson, vd för ACL Sweden till nyhetsbrevet Skeppsmäklarnytt, som går ut till rederier, skeppsmäklare och agenter.

Läs mer:Vd:ns ord – därför kapade ACL Göteborgs hamn

Nedläggningen beror inte enbart på den långvariga hamnkonflikten som pågått i containerhamnen i Göteborg, men att osäkerheten om att den kan blossa upp igen har spelat in i beslutet.

ANNONS

–Det var en oerhört tung dag. Vi kommer dock att sätta in en feeder-slinga som möter ACL-fartygen på kontinenten från den 22 januari. De flesta kunder som vi har pratat med verkar nästan tycka att den lösningen är bättre eftersom feeder-fartyget är mer flexibelt och kan anlöpa andra hamnar än Göteborg om nya konfliktåtgärder skulle bryta ut, säger han till Skeppsmäklarnytt.

Ett oerhört stort tapp för den svenska marknaden

Göteborgs Hamns vd, Magnus Kårestedt tycker att beskedet är oerhört sorgligt.

–Det är en av hamnens allra äldsta kunder som nu försvinner. Och av Sveriges export är det ungefär tio procent som är relaterat till USA, så att förlora den direktlinjen är ett oerhört stort tapp, säger Magnus Kårestedt.

ACL:s USA-linje kommer framöver att gå via Antwerpen, dit feeder-fartyg från Göteborg får segla de svenska lasterna till och ifrån USA.

–Så det kommer att bli lite längre ledtider och omlastning. För det rullande godset vet vi inte i dagsläget hur det kommer att lösas, säger han.

Skeppsmäklarföreningen hade varnat

Från Skeppsmäklarföreningen tycker man att nedläggningen är oerhört olycklig.

–Jag är personligen ledsen för detta. Vi har varnat för att det skulle kunna hända, men man ville inte tro att det skulle ske. Man kanske inte kan lägga all skuld på Hamnfyran, men det har blivit dyrare och besvärligare och man har inte vetat om man skulle få lastat och lossat. Alldeles för mycket strul, säger Berit Blomqvist, vd på Skeppsmäklarföreningen.

ANNONS

Hon befarar att arbetstillfällena kan komma att minska framöver.

–Det är en sorglig dag, måste jag säga.

ANNONS