Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Brist på ketchup i pandemins spår

Först halvledare - och nu ketchup. Nästa bristvara under pandemin ser ut att bli Heinz små ketchup-paket. Priset har gått upp och nu letar folk med ljus och lykta efter förpackningarna, rapporterar amerikanska medier.

Det handlar inte om den klassiska flaskan denna gång, utan de små förpackningar som många snabbmatskedjor och restauranger förser sina kunder med. Tillgången börjar nu alltså tryta i USA rapporterar flera amerikanska medier, och den av pandemin redan tyngda amerikanska restaurangnäringen står inför ännu ett bekymmer.

Används för att minska smittspridning

Efter ett år dominerat av nedstängningar och oro för personalens hälsa, får många i branschen nu lägga tid på att säkra ketchuptillförseln, rapporterar Wall Street Journal. Enligt tidningen har priset på engångsförpackningarna gått upp med 13 procent sedan januari 2020, en effekt av att många restauranger som tidigare haft sittande gäster gått över till take-away istället. Samtidigt har många restauranger som fortsatt ha öppet gått över till just engångsförpackning i stället för flaskor, efter rekommendationer för att undvika smittspridning.

LÄS MER: Jättebåten fortfarande fast - kan ta veckor att få loss

”Fått leta högt och lågt”

Efterfrågan har ökat dramatiskt, tillgången minskat och branschmedlemmar har bland annat fått leta ketchup i hyllorna hos snabbmatsaffärer istället för hos vanliga leverantörer.

– Vi har fått leta högt och lågt, säger Chris Fuselier, restaurangägare i Denver, till Wall Street Journal. Fuselier uppges ha haft bekymmer under hela året med att förse sin verksamhet med ketchup.

Fick priserna på flingor att rusa

Heinz är den populäraste ketchupen i USA och stora kedjor som Long John Silver's och Texas Roadhouse uppges nu lida av bristen. Livsmedelskoncernen Kraft Heinz hoppas nu kunna tillverka 25 procent mer genom att utöka produktionen, till tolv miljarder förpackningar årligen, rapporterar USA Today.

LÄS MER: Därför måste Volvo stänga sin fabrik

Det är inte första gången som amerikaner fått jaga livsmedelsprodukter under pandemin. Nyss förklarades faran över då Grape-Nuts - en sorts amerikanska frukostflingor - åter kommit till butikshyllorna. Under månader var bristen ett faktum då företaget bakom fick problem i produktionen samtidigt som efterfrågan ökat under pandemin. Detta fick priset på de eftersökta flingpaketen att trissas upp till extrema nivåer på sajter som Amazon och Ebay, skriver USA Today. Samtidigt befarar man att stoppet i Suez-kanalen - då ett enormt lastfartyg blockerade framfarten under flera dygn - kan leda till störningar i tillgångar på sådant som toalettpapper, kaffe och möbler i USA.

Där, liksom i europeisk fordonsindustri, har man också bekymmer med bristen på halvledare under pandemin, vilket bland annat orsakat produktionsstopp hos Göteborgsföretaget AB Volvo.

LÄS MER: Volvo Cars drabbas av halvledarbristen

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.