Även Norge dras in i Teslastrejken

Norges största privata fackförbund varslar om blockad mot Teslabilar. Detta efter att ett stort danskt fackförbund meddelade att man genomför sympatiåtgärder under tisdagen.
Tesla får inte heller hämta registreringsskyltar direkt hos tillverkaren i väntan på rättegång, efter ett beslut av Göta hovrätt.

ANNONS
|

Fellesforbundet, Norges största fackförbund inom privat sektor, varslar om blockad mot Tesla-bilar, som en sympatiåtgärd till IF Metalls strejk mot Tesla för att få till ett kollektivavtal.

– De tar striden mot ett fackfientligt bolag på hela arbetsmarknaden vägnar. Nu måste Tesla omedelbart acceptera IF Metalls krav om ett kollektivavtal, säger fackbasen Jørn Eggum till den norska tidningen Dagbladets Børsen.

Om Tesla inte tillmötesgått IF Metalls krav till den 20 december kommer Fellesforbundet verkställa bojkotten, enligt Eggum..

– Det här är en klar signal till Tesla om att de inte kan transportera svenska Teslor genom Norge. Det kommer i så fall mötas av aktioner, och vi kommer att ta till alla nödvändiga åtgärder för att detta ska få effekt.

ANNONS

Fler Nordiska länder skramlar med konfliktvapnet

På tisdagen stod det klart att Danmarks största fackförbund varslade om konflikt med Tesla. 3F Transport, som organiserar hamnarbetare och chaufförer i Danmark, väljer att ta ställning för de svenska fackförbundens kamp för att Tesla ska teckna kollektivavtal.

Varslet innebar att hamnarbetare och chaufförer i Danmark om 14 dagar inte kommer att ta emot eller transportera Teslas bilar som ska till Sverige.

Enligt Dagens Arbete väntas också finska fackförbund lägga varsel inom kort.

Enligt Aftonbladet kräver också ett bilserviceföretag i Norrköping elbilstillverkaren på fyra miljoner kronor, där Kronofogden blivit indragen. Men Tesla bestrider nu och överklagar Kronofogdens krav till Högsta Domstolen, skriver Aftonbladet, med hänvisning till nyhetsbyrån Sirén.

Tesla försökte få ett möte med regeringen

Tesla menar att kraven från bilverkstaden är ”grundlösa” och bestrider även beloppet, enligt Aftonbladet.

Samtidigt konstaterar Aftonbladet att Teslas Nordenlobbyist försökte få till ett möte med arbetsmarknadsministern. I ett mejl till en politisk sakkunnig på arbetsmarknadsdepartementet 20 november skriver representanten för bolaget ”Vi undrar ifall det vore möjligt att få en kort audiens hos minister Pehrson för att informera honom om den pågående arbetsmarknadskonflikten vi är utsatta för?”

Pehrson själv har dock tidigare sagt att den svenska modellen där arbetsmarknadens parter ska lösa konflikter gäller. Och enligt Axel Mårtensson, stabschef hos Johan Pehrson, blev det aldrig något möte. ”Regeringen står bakom den svenska modellen där fack och arbetsgivare tar ansvar för att arbetsmarknaden fungerar”, skriver han till Aftonbladet.

ANNONS

Bakslag för bilmärket

Dessutom fortsätter den rättsliga processen kring registreringsskyltarna till Teslabilarna, där bolaget påverkats av sympatiåtgärder hos anställda i Postnord.

Där står det klart att Tesla inte får hämta registreringsskyltar direkt hos tillverkaren i väntan på rättegång, efter beslut av Göta hovrätt. Detta efter att Transportstyrelsen får prövningstillstånd.

Hovrätten har också beslutat om inhibition av tingsrättens beslut – vilket innebär att det tills vidare inte får verkställas.

"Innan hovrätten fattar ett slutligt beslut ska Tesla få möjlighet att slutföra sin talan", skriver hovrätten i ett pressmeddelande.

Långdragen konflikt

Det var på måndagen som Transportstyrelsen valde att överklaga Norrköpings tingsrätts beslut.

– Vi vill få prövat om det var korrekt att fatta det här beslutet utan att vi fick yttra oss innan, sade Anna Berggrund, avdelningsdirektör på fordonsinformation vid Transportstyrelsen, till TT.

Sedan slutet av oktober pågår en långdragen strejk mot Tesla, eftersom bilföretaget vägrar teckna kollektivavtal med IF Metall.Enligt Tesla uppfyller Transportstyrelsen inte sitt uppdrag att tillhandahålla registreringsskyltar. Det beror i sin tur på att fackförbunden på Postnord blockerar Teslas post och paket.

Biljätten har stämt Transportstyrelsen och kräver att skyltarna ska lämnas ut i väntan på rättegång, så kallad interimistisk säkerhetsåtgärd. Tesla fick rätt i tingsrätten och Transportstyrelsen fick sju dagar på sig att ändra sitt nuvarande avtal med Scandinavian motorcenter, som tillverkar skyltarna – annars väntade böter på en miljon kronor.

ANNONS

På måndagen löpte tidsfristen ut och Transportstyrelsen överklagade beslutet och krävde en inhibition av beslutet.

LÄS MER:Tesla: Tusentals bilar saknar registreringsskyltar

LÄS MER:Teslastrejken sprider sig till Danmark

LÄS MER:Transportstyrelsen överklagar skyltbeslut

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS