Att dela med sig är att spara pengar

En av mina favoriter är när Bodil Jönsson, författare till boken ”10 tankar om tid”, beskriver hur vi människor köper många saker just för att spara tid.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

En bekant berättade för mig att man som privatperson kan bli delägare i ett franskt slott och få lov att utnyttja faciliteterna sex veckor om året. En annan berättade att han satt sin bil i en bilpool där han idag tjänar pengar på att hyra ut sin bil till andra. En smart lösning för honom, som tjänar några kronor på sin investering, och för de som hyr, som slipper köpa bil.

Jag gillar delningsekonomi och möjligheten den bjuder – från att förverkliga drömmen om ett franskt slott, kunna hyra en slipmaskin till att få tillgång till de där elektriska sparkcyklarna som blivit så populära i storstäderna.

ANNONS

Allt fler tjänster går idag ut på att hyra, låna eller dela på saker. Större exempel är bilpool eller uthyrning av sitt hus eller lägenhet via till exempel AirBnB, men det finns även de som hyr ut sina trädgårdsapparater eller andra maskiner via till exempel Hygglo, Rentl eller GrannSaker. En riktig win-win om du frågar mig.

Minskar matsvinnet

För att inte tala om alla underbara människor som tar med sig överflödig squash, gurkor, äpplen eller plommon från trädgården och delar ut på jobbet. Det finns till och med en app där man kan minska matsvinn på ett bredare plan. Via appen Olio kan både personer och företag dela med sig av mat som passerat bäst före datum, som man odlat hemma, eller som man har i kylskåpet när man ska resa bort.

Fenomenet delningsekonomi har egentligen inga kreativa ramar. Numera finns det ofta möjlighet för entreprenörer att hyra in sig på kontor på månadsbasis och det finns även appar, utöver den omdiskuterade Uber, för samåkning till olika destinationer. Det betalar både bensinen för föraren, ger en billig tur för resenären och ofta en trevlig pratstund mellan två människor som kanske aldrig annars hade träffats. Ja, delningsekonomi kan också ta en mer social form. Ett exempel är AirDine, en app som samlar människor som gillar att laga mat med andra som söker en spännande matupplevelse.

ANNONS

Delningsekonomi är bra för individen som kan minska sina utgifter och slipper investera i större saker, det ger även en flexibilitet och möjlighet att lägga dessa pengar, eller tiden den kan frige, på något annat samt minskar vår konsumtion vilket bidrar till en mer hållbar miljö.

Många tankar

Bodil Jönsson, författare till boken ”10 tankar om tid”, ger många tankeställare. En av mina favoriter är när hon beskriver hur vi människor köper många saker just för att spara tid.

Vad vi ofta glömmer är att räkna med hur många timmar vi måste arbeta för att tjäna ihop till alla dessa prylar. Ett exempel på en dyr sak är bilen. För det första står bilen till exempel större delen av sin livstid i garaget eller på gatan utanför bostaden. Man hade både sparat pengar på, samt utnyttjat dess kapacitet bättre, genom att låna eller hyra ut den när man inte behöver den. För det andra, en Volvo V70 från 2015 kostar omkring 5300 kronor i månaden, det vill säga nästan en femtedel av medianlönen i Sverige.

Om du istället för att köra bil skulle cykla till jobbet, eller åka kollektivt, skulle du kunna spara många kronor. Pengar som till exempel skulle kunna möjliggöra för dig att gå ner i arbetstid och istället använda denna tid till något du verkligen tycker om. Och du skulle ändå ha råd att hyra en bil när du behöver en.

ANNONS

Jag kan förstå att en del upplever en svårighet att dela med sig av sina ägodelar. Men jag tycker mig även se fler som börjar inse idén med att dela med sig av hem, bil och verktyg till andra, när man ändå är bortrest eller istället för att användbara saker ligger och skräpar.

ANNONS