Astra Zeneca pausar vaccintest

Astra Zeneca pausar testförsöken av sitt covid-19-vaccin – sedan en försöksperson drabbats av en sjukdom. Enligt uppgifter till Financial Times väntas studien återupptas nästa vecka och för Sveriges del kvarstår planen om att påbörja vaccinationer i början av nästa år.
– Jag säger att samma tidsplan gäller – med eller utan det här vaccinet, säger Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare, till GP.

ANNONS
|

En försöksperson i Storbritannien som deltar i Astra Zenecas tredje och avslutande fas av kliniska studier av sitt covid-vaccin har drabbats av en sjukdom – som eventuellt kan ha samband med försöken.

Som en säkerhetsåtgärd stoppades därmed fas tre-testerna.

– En rutinåtgärd som sker när det finns en potentiellt oförklarlig sjukdom under ett test, som kommer att vara under tiden den (sjukdomen) undersöks för att säkerställa att vi upprätthåller försökens integritet, säger företagets talesperson till statnews.com.

LÄS MER:Astra Zeneca vaccin går in i slutfas i USA

Nervinflammation som kan ge delvis förlamning

Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare, uppger för Expressen att testpersonen har drabbats av en allvarlig biverkning.

– Enligt medierapporterna fick den här personen en obehaglig nervinflammation, säger Richard Bergström, vaccinsamordare i Sverige, säger han.

ANNONS

– Det är transversell myelit. En nervinflammation och den ger uttryck i att man kan få en delvis förlamning, eller smärta i delar av kroppen. Det är ofta återgående – men det vet vi inte ännu. Det är precis den här typen av biverkningar som man letar efter. Vissa vacciner har en sällsynt biverkning som är liknande den här.

När GP talar med Richard Bergström vill han inte vidare kommentera uppgifterna om vilken slags biverkning det rör sig om.

– Vi lär få ytterligare information under dagen, säger han.

Uppehåll i kliniska tester är inte ovanliga och Astra Zeneca understryker att sjukdomsfallet inte nödvändigtvis har med vaccintesterna att göra. "I stora tester kommer oundvikligen sjukdomar att inträffa, men de måste noggrant utvärderas var för sig", för att utesluta alla möjliga orsaker.

LÄS MER:EU sluter avtal med Astra Zeneca om covid-19-vaccin

”Brukar handla om ett par veckor”

– Det här är naturligtvis ett tillfälligt avbräck, och det är såhär man ska göra. Det är därför vi har sådana stora prövningar, för att leta efter ovanliga biverkningar. Hittar man en stannar man med en gång för att se om det finns kopplingar till vaccinet eller om det kan röra sig om en underliggande sjukdom, säger Richard Bergström, som fortsätter:

– Det här visar att systemet med kliniska prövningar fungerar och att man inte tar några genvägar.

ANNONS

Den person som insjuknat ingick i studierna för det vaccin som Astra Zeneca utvecklar tillsammans med forskare vid Oxford University, vilket är det vaccin som Sverige i augusti slöt avtal om.

LÄS MER:Hela befolkningen kan få tillgång till vaccin

Påverkar inte Sveriges tidsplan

Företaget gick i slutet av augusti in i den tredje fasen i USA. Uppemot 30 000 vuxna från olika etniska grupper, med spridning i ålder och geografi, skulle då börja testas. Alla dessa har ännu inte inlett sina tester.

Sedan tidigare pågår kliniska studier på vaccinet i Storbritannien, Brasilien och Sydafrika, och sådana förväntas inledas även i Japan och Ryssland. Totalt kommer omkring 50 000 personer att testa den nya vaccinkandidaten.

Astra Zenecas har tidigare uppgett att man hoppas att resultaten från fas 3-studien ska vara färdiga senare i år. Som GP tidigare har rapporterat kan Sverige få åtta miljoner doser av Astra Zenecas vaccin, sedan bolaget slutit ett avtal med EU. För hela EU rör det sig om 300 miljoner doser, med option på ytterligare 100 miljoner.

Richard Bergström understryker att Astra Zenecas tillfälliga paus inte påverkar tidsplanen för när Sverige hoppas kunna påbörja vaccinationer.

– Eftersom vi inte vet vilka vaccin som är säkra och effektiva behöver vi flera att välja på. För vår del har vi ytterligare sex avtal på gång som också kommer i början av nästa år. Jag säger fortfarande att samma tidsplan gäller – med eller utan det här vaccinet, säger han.

ANNONS

Den drabbade försökspersonen väntas återhämta sig. Enligt uppgifter till Financial Times väntas dock Astra Zenecas vaccinstudie återupptas nästa vecka.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS