Astra Zeneca går in i den tredje kliniska försöksfasen för att ta fram ett coronavaccin. Arkivbild.
Astra Zeneca går in i den tredje kliniska försöksfasen för att ta fram ett coronavaccin. Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani/TT

Astra Zeneca vaccin går in i slutfas i USA

Astra Zeneca meddelar att företaget går in i den tredje och avslutande fasen av kliniska studier av sitt coronavaccin i USA. Tiotusentals frivilliga ska testa vaccinet.

ANNONS
|

Uppemot 30 000 vuxna från olika etniska grupper, med spridning i ålder och geografi ska testas i USA. En del kan ha underliggande åkommor, som att de är hiv-smittade. Gemensamt är att alla ska löpa en förhöjd risk att smittas av sars-cov-2.

Testpersonerna kommer att antingen få doser av vaccinet, eller en verkningslös saltlösning, i två doser med fyra veckors mellanrum, för att se om vaccinet är effektivt och säkert. På 3 000 personer kommer bolaget att närmare undersöka lokala och systemiska reaktioner och immunsvaret.

Alla som testas kommer att övervakas noga efter testet, och de uppmanas även hålla koll på eventuella biverkningar när de kommit hem. Efter sin andra dos kommer de att följas i två år via regelbundna blodprov. De som misstänks ha smittats med coronaviruset kommer att följas extra noga.

ANNONS

LÄS MER:Hela befolkningen kan få tillgång till vaccin

Kontrollera om patienter får symptom

Enligt amerikanska hälsoinstitutet NIH ska försöken främst ta reda på om vaccinet kan förhindra att personer som smittats med det nya coronaviruset utvecklar symptom.

"Undersökningen ska också utvärdera om vaccinkandidaten kan förhindra sars-cov-2-infektioner oavsett symptom och om det kan förhindra allvarlig covid-19. Det kommer också att utvärdera om det experimentella vaccinet kan minska förekomsten av akutbesök till följd av covid-19", skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

LÄS MER:EU sluter avtal med Astra Zeneca om covid-19-vaccin

Flera länder testar vaccin

Sedan tidigare pågår kliniska studier på vaccinet i Storbritannien, Brasilien och Sydafrika, och sådana förväntas inledas snart även i Japan och Ryssland. Totalt kommer omkring 50 000 personer att testa den nya vaccinkandidaten.

"Vi arbetar snabbt men utan att ta genvägar", säger vd Pascal Soriot i ett pressmeddelande.

Som GP skrivit tidigare så kommer Sverige att få sex miljoner doser med option på ytterligare två miljoner doser av Astra Zenecas vaccin, av de totalt 400 miljoner vaccindoser Astra Zeneca kan leverera till EU.

Astra Zenecas förhoppning är att resultaten från fas 3-studien ska vara färdigt senare i år, och bolaget räknar med att tre miljarder doser ska tillverkas om allt går som det ska.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS