Bondeägda Arla sänker priserna. Arkivbild.
Bondeägda Arla sänker priserna. Arkivbild. Bild: Adam Ihse/TT

Arla sänker mejeripriserna

Mejerijätten Arla sänker priserna på sina varor med i genomsnitt tio procent. Sänkningen sker från måndag 21 augusti, rapporterar TV4.
– Genom att sänka priserna hoppas vi att fler konsumenter har råd med våra produkter, så att bönderna kan fortsätta driva sina gårdar, säger Arlas presschef Max Wallenberg till tv-kanalen.

ANNONS
|

Arlas prisutveckling har gått ner de senaste sju månaderna enligt Matpriskollen.

Tidigare i veckan förutspådde vd Ulf Mazur att priset på mejerivaror riskerar att öka i höst till följd av dåliga spannmålsskördar.

Men under onsdagskvällen meddelade Arlas presschef Max Wallenberg att bolaget sänker priserna på samtliga mejerivaror med 10 procent redan nästa vecka.

Samtidigt lägger han över bollen till livsmedelsbutikerna.

– Det som är viktigt att komma ihåg är att butikerna sätter priserna. Vi kan aldrig bestämma vad en butik kan ta i betalt för våra varor, säger han till TV4.

Dyrare mat i juli

Livsmedelspriserna steg 1,4 procent i juli, vilket var ovanligt mycket för en sommarmånad enligt SCB. Priset på mjölk, ost och ägg ökade med 0,9 procent från juni. Sammantaget har varugruppen ökat 9,3 procent jämfört med samma period förra året.

ANNONS

Framförallt har extremtorka till följda av höga temperaturer i Medelhavsländerna, tillsammans med en svag svensk krona, höjt priset på importerade varor.

Priset på gul lök var det som drog i väg mest. Lökpriset ökade 29,2 procent, en effekt av den blöta sommaren i norra Europa.

LÄS MER:Här är maten som blir dyrare – och billigare – i höst

LÄS MER:Efter regnet: Förslag om krisstöd kompletteras

LÄS MER:Den svaga kronan riskfaktor – trots inbromsning i inflationen

LÄS MER:Så hög var inflationen i juli

ANNONS