Drygt fem veckor har gått sedan en anställd på NA-KD:s lager i Landskrona dog i en arbetsplatsolycka – nu kräver Arbetsmiljöverket att säkerhetsbrister åtgärdas.
Drygt fem veckor har gått sedan en anställd på NA-KD:s lager i Landskrona dog i en arbetsplatsolycka – nu kräver Arbetsmiljöverket att säkerhetsbrister åtgärdas. Bild: Stefan Berg

Arbetsmiljöverket kräver säkerhetsåtgärder efter dödsolyckan på NA-KD:s lager

En anställd dog efter att ha klämts i en truckolycka på NA-KD:s lager. Nu kräver Arbetsmiljöverket att Logent, som driver lagret, åtgärdar brister i säkerheten på arbetsplatsen, skriver Handelsnytt.

ANNONS
|

Det var i början av september som en truckolycka inträffade på modeföretaget NA-KD:s lager i Landskrona. Polis larmades till lagret efter att en man i 35-årsåldern klämts då han framförde en truck. Mannen fördes till sjukhus i Lund, där han senare avled av sina skador.

En knapp vecka efter olyckan var Arbetsmiljöverket på plats. Efter besöket ställde de två krav på Logent, logistikföretaget som driver lagret, rapporterar Handelsnytt. Det ena gällde att utreda olyckan. Det andra handlar om att åtgärda brister i säkerheten på lagret. Det är dock oklart om bristerna har någon koppling till olyckan.

LÄS MER:Arbetare på NA-KD:s partners lager död i truckolycka

Kände till bristerna

Enligt Handelsnytt har Logent känt till bristerna, och redan förra hösten konstaterades det att det fanns påkörningsrisker. Bristerna har uppmärksammats i företagets egna riskbedömningar och när facket har medverkat vid skyddsronder har även de påtalat bristerna.

ANNONS

– De anställda har fått krisstöd. Företaget har skött detta väldigt bra. Vi kommer fortsätta ha kontakt med anställda och ligga på företaget om att åtgärda bristerna. På sikt hoppas vi även få till en fackklubb på arbetsplatsen, säger Katarina Norgren, chef på Handels i Halmstad och Helsingborg till Handelsnytt.

Bristerna måste åtgärdas innan den 15 november.

NA-KD: ”Hänvisar till Logent”

GP har frågat NA-KD om hur de ser på sitt ansvar för arbetsmiljön på lagret, med tanke på att det är för deras räkning som Logent driver lagret i Landskrona.

”Arbetsmiljöverkets löpande arbete med Logent och specifikt i det här fallet är jätteviktigt. Vi har fullt förtroende för att Logent hanterar detta tillsammans med Arbetsmiljöverket på ett bra sätt. Utöver detta kan vi på NA-KD inte uttala oss mer utan ber att få hänvisa till Logents pressavdelning”, skriver bolaget i ett mejlsvar.

GP har varit kontakt med Logent, som uppger att bristen som måste åtgärdas gällde ett påkörningsskydd som är avsett för att skydda själva truckarna snarare än för att motverka personskador. Företaget uppger vidare att det inte hade något med den aktuella olyckan att göra.

LÄS MER:Nya larm inifrån klädkedja – svimmade i provrum

Polisen utreder olyckan

Dödsolyckan på lagret utreds också av polisen.

– Rubriceringen vållande till annans dör kvarstår, men ingen har delgivits misstanke, säger åklagare Jan Olin vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål till Handelsnytt.

ANNONS

NA-KD har sitt huvudkontor i Gamlestaden i Göteborg.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här: https://www.gp.se/mina-sidor/nyhetsbrev

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS