Ann-Sofie flyttade familj och företag från Göteborg till landet

I pandemins spår har vi nåtts av en rad berättelser om dem som tack vare distansarbete kunnat ta steget och flytta ut från stan – mot billigare bostäder och ett liv närmare naturen. Men det är inte bara hemmakontoret som kan ge möjligheter till förändring och ett nytt liv på mindre ort. Ann-Sofie Hoyles flyttade både sin frisörsalong och sin familj mot en mer hållbar tillvaro på landet.

ANNONS
|

Visst går det att flytta även sin fysiska verksamhet till en mindre ort, många gånger med ett annat utbud. Ett exempel på det är avknoppningen av populära frisörsalongen Kolla Kolla, en klassiker på Andra Långgatan som sedan två år tillbaka även finns i Kinna.

När bruset i stan och längtan till huset i Öxabäck blev för stor tog Ann-Sofie Hoyles steget och flyttade. Inte bara sig själv och sin familj, utan även verksamheten som hon startade på Andra Långgatan 2006.

Parkeringskaos gav beslutet att flytta

Egentligen började det med huset. En kund visade upp stället i Öxabäck en och en halv mil söder om Kinna, och det kändes rätt direkt. När Ann-Sofie Hoyles och hennes man väl stod som ägare på både hus på landet och lägenhet i stan, började längtan bort från stan verkligen krypa sig på.

ANNONS

– Vi levde fortfarande ett liv där jag jobbade varje dag på Andra Lång, med massa folk och ljud, och dessutom är vi musiker båda två och turnerade mycket. Så fort vi kom ut till huset försvann all rastlöshet och krav på att hitta på något för att det ska hända något, berättar Ann-Sofie Hoyles.

Efter att ha letat parkeringsplats i 40 minuter en söndag kom beslutet helt naturligt: nu flyttar vi.

– Samtidigt hade jag Kolla Kolla i stan som jag verkligen inte ville lämna. Men resorna blev långa och det kändes hela tiden som att jag var på studiebesök i min nya kommun. Så jag bestämde mig för att öppna även här.

LÄS MER:De köpte en bondgård och gjorde om till ölbryggeri

LÄS MER:Barn till höginkomsttagare bryter oftare benen

Kolla Kolla öppnar ny salong i Kinna

I en bransch som är så pass personbunden som frisörbranschen, är det svårt att i förväg sondera terrängen vad gäller efterfrågan.

– Det var egentligen en värdelös idé, att öppna något som är knutet till personlig kontakt när man inte känner en kotte och det redan finns mängder av salonger, säger Ann-Sofie Hoyles. Men det har gått bra.

– Folk är öppna här. Det finns en syn på landsbygden som är att många skulle vara rädda för nya saker, att man har sitt. Men här har det varit lätt att knyta kontakter och få en ny kundkrets. Jag har också många som åker från Göteborg för att klippa sig.

ANNONS

För en frisör är det inte nödvändigtvis en bra affär ekonomiskt att driva verksamheten på en mindre ort, där priserna på tjänsterna ofta är något lägre – samtidigt som inköpen inte behöver göra det.

– Det kan låta oinspirerande att man skulle tjäna mindre pengar, men det blir ett mer hållbart sätt att leva. I stan tjänar man kanske bättre, men man är också mer rastlös och bränner mer pengar. Här lägger jag pengar på saker som foder till mina höns som sedan ger mig ägg. Hela grejen mynnar ut i frågan om vad tillgångar är: att ha mycket pengar eller att kunna göra saker man tycker om?

LÄS MER:Omvärdera bostaden – tusenlappar att tjäna

LÄS MER:Göran Persson: Se över kravet på kontantinsats

Självförsörjande på grönsaker

Utanför arbetet har flytten möjliggjort ett annat sätt att leva, med odlingar, höns, husfix och nya idéer och tankar.

– Vi är självförsörjande på så mycket, allt från replokal till grönsaker. Det låter klyschigt men det känns så meningsfullt, man får så många kickar här ute som består. När jag tänker på det så var det riktigt länge sedan jag kände mig stressad, säger Ann-Sofie Hoyles.

Att fler går i samma tankar tror hon egentligen inte är en pandemieffekt.

– Vi har sett det i flera år innan. I takt med att huspriserna skjutit i höjden är det en naturlig utveckling. Jag är uppvuxen på landsbygden och när jag var liten var det bara vissa typer av människor och yrken som kunde bo där. Nu har vi internet, väldigt många fler kan bo såhär. Jag tror att utflyttningen bara kommer att öka.

ANNONS

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS