Göran Persson: Se över kravet på kontantinsats

De stigande bostadspriserna gör det allt svårare för unga att ta sig in på bostadsmarknaden. Nu vill den tidigare statsministern, och numera Swedbankordföranden, Göran Persson, se över kravet på kontantinsatsen på 15 procent.
– Det blir ibland fullkomligt omöjligt för hårt arbetande unga människor att klara den saken, säger han till Di.

ANNONS
|

Den som vill köpa en bostad måste ha en kontantinsats motsvarande 15 procent av bostadspriset. Detta sedan Finansinspektionen införde bolånetaket 2010.

Och med de senaste årens stigande bostadspriser har det blivit allt svårare för den som står utanför bostadsmarknaden att ta sig in. En bostad som kostar tre miljoner kronor kräver exempelvis 450 000 kronor i kontantinsats. Unga är en särskilt utsatt grupp.

LÄS MER:Så har HomeQ förändrat kötiden för att få lägenhet i Göteborg

Därför vill Göran Persson, tidigare statsminister och i dag ordförande för Swedbank se över reglerna.

– Det blir ibland fullkomligt omöjligt för hårt arbetande unga människor att klara den saken, även om man sedan skulle klara sina amorteringar, säger han i en intervju med Di.

ANNONS

Han säger att ökade möjligheter för unga att köpa bostad uppväger risken med ökad skuldsättning för hushållen.

Bolån en kassako för Swedbank

– Unga människor som vill skaffa en bostad ska ha möjlighet att göra det. Gärna med att kanske låna lite mer då, men framför allt att hålla fast vid amorteringen så att man betalar av sina lån

LÄS MER:Ett år med pandemin – så påverkades vår privatekonomi

Swedbank har 23 procent av den svenska bolånemarknaden och tjänar alltså pengar på att folk tar bolån. Ordförande Persson vill se en debatt om bolånetakets framtid.

– Det finns mycket att göra här, och bostaden är en så viktig del av det vuxna livet – och även barns liv – att jag tycker att vi bör ta en ordentlig diskussion med Finansinspektionen om hur det här ska hanteras framöver.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS