Andreas slutade dricka – skapade app för att hjälpa andra

Över 300 000 svenskar är alkoholberoende – men få söker hjälp för sina problem. Andreas Haglund, som själv är tillfrisknande alkoholist, har lanserat en app som hjälper människor att ta sig ur sitt beroende tillsammans med andra.

ANNONS
|

Länge var det nästan ingen som förstod att Andreas Haglund hade allvarliga problem med alkohol. Som egenföretagare satt han mest hemma och jobbade, och han hade slutat gå på middagar och fester.

– Jag tror många kan känna igen sig i det – man hittar strategier för att dölja sitt problem. Om man vet att man inte klarar att dricka två öl på en after work så är det enklare att tacka nej och sitta hemma och dricka själv, säger han.

Han beskriver det som att han till slut valde mellan liv och död, och funderade mycket på hur han skulle ta hjälp. Behandlingshem var för dyrt. Att söka på vårdcentralen kändes konstigt. Självhjälpsmöten kändes inte som Andreas Haglunds grej, men han provade.

ANNONS

– Det var inget jag någonsin kunde se mig själv göra. Det var härligt att få träffa andra, men jag kände att det borde finnas andra lösningar där steget att söka hjälp är mycket enklare. Så jag började fundera på om man kunde göra en digital variant, säger han.

Appen Cairy är gratis och visar tydligt hur länge användaren har varit nykter.
Appen Cairy är gratis och visar tydligt hur länge användaren har varit nykter. Bild: NICKLAS ELMRIN

Positiv trend bland unga – negativ bland gamla

Varje år dör ungefär 2 000 svenskar i alkoholrelaterade sjukdomar. Undersökningar har visat att 4 procent av befolkningen, eller drygt 300 000 personer, har ett beroende av alkohol. 2021 gjorde Folkhälsomyndigheten en undersökning som visade att 15 procent av svenskarna dricker alkohol på nivåer som kan skada hälsan genom ökad risk för sjukdomar, för tidig död och sänkt livskvalitet. Siffrorna är inte helt säkra, vilket bland annat beror på att färre personer med allvarliga problem svarar på undersökningar. Däremot visar både svenska och amerikanska studier att det finns en låg tendens för att söka hjälp i vården för sina alkoholproblem.

Eleonor Säfsten, utredare på enheten för alkoholprevention vid Folkhälsomyndigheten, berättar att alkohol utmärker sig på flera sätt bland de riskfaktorer människor i Sverige lever med.

– Alkohol är en riskfaktor för försämrad hälsa och för tidig död, men att ha ett riskbruk av alkohol ökar också riskerna för flera andra folksjukdomar, som cancer, hjärt- kärlsjukdom och psykisk ohälsa. Dessutom kan även andra människor påverkas negativt av närstående och okända personers drickande, säger hon.

ANNONS

Kostar samhället miljardbelopp

Skattningar visar att samhällets kostnader för alkoholskador varje år uppgår till drygt 100 miljarder kronor. Då räknas allt från sjukvårdskostnader till produktionsbortfall när människor är borta från arbetet.

– Alkohol är absolut ett stort folkhälsoproblem. Dessutom är skadorna av alkohol ojämlikt fördelat i befolkningen: statistiskt sett har människor med låg utbildning större problem än de med hög utbildning. Just nu ser vi en positiv trend när det gäller riskbruk bland unga – de dricker mindre alkohol än tidigare. Samtidigt ökar riskbruket bland äldre, säger Eleonor Säfsten.

Folkhälsomyndighetens uppgift när det gäller alkoholprevention är bland annat att analysera utvecklingen och ta fram kunskapsunderlag till de instanser i samhället som arbetar förebyggande.

– Det finns ingen snabb lösning. Vi har redan många regleringar kring alkohol i Sverige, som serveringstillstånd och detaljhandelsmonopol på alkoholförsäljning. Bland det viktigaste vi som samhälle kan göra är att ge barn möjligheter att lyckas i skolan och få en trygg uppväxt, det minskar risken för att få ett problematiskt beteende kring alkohol, säger hon.

Rasslade till under julhelgen

2019 lanserades Andreas Haglunds app Cairy, som är ett community för personer med alkoholproblem. Man kan välja att vara anonym eller öppen, och tanken är att man dygnet runt ska kunna få kontakt med andra i samma situation för hjälp och stöd. Appen visar tydligt hur många dagar man har varit nykter. Det finns diskussionsforum, ”ljudrum” där användarna kan koppla upp sig och prata med andra, och det finns ett program med dagliga övningar.

ANNONS

– En av de svåraste sakerna när man blir nykter är att få upp ögonen för hur mycket vårt samhälle kretsar kring alkohol. Det är middagar, fester och bilder på sociala medier där folk dricker bubbel för att fira saker. Det är jättesvårt att hitta tillbaks till sitt gamla jag, fast utan alkohol. Man är så fast i det där och det behövs alternativ, säger Andreas Haglund.

Det första året anslöt sig några hundra personer till appen. Våren 2022 har antalet användare ökat till 18 000. Bara under julhelgen fick appen 1 500 nya användare.

– Jag får hela tiden feedback på att modellen fungerar. En del ser Cairy som ett komplement till vård, för andra är det den enda metoden som fungerat, säger han.

Vill börja forska på appens effekt

Men 18 000 användare räcker inte, tycker han.

– Vi är elva personer som arbetar heltid med Cairy och appen behöver intäkter så vi kan vara självförsörjande utan att lägga in egna pengar eller behöva investerare.

Tanken är att appen alltid ska vara gratis, men någon gång måste arbetet löna sig, och det tror Andreas Haglund kan lösa sig om användarna blir tillräckligt många.

Dessutom är 18 000 bara en bråkdel av alla som har problem – i Sverige.

ANNONS

– I hela världen finns det hundratals miljoner människor som är alkoholberoende eller dricker för mycket. Nu tittar vi på internationell expansion, framför allt i Storbritannien.

Tror du att Cairy skulle kunna bli ett alternativ som vården kan rekommendera eller till och med använda sig av?

– Vi får nästan dagligen feedback från användare som berättar att metoden fungerar, och har varit i kontakt med forskare som är intresserade av göra studier av den. Problemet är att en sådan studie kräver att produkten är statisk över lång tid, och vi utvecklar appen hela tiden. Vi tittar på olika lösningar på hur vi kan börja forska på och validera metoden.

LÄS MER:Larmet – måste lära vissa barn att hoppa

LÄS MER:Tittit, 55, bytte jobb mitt i livet – nu lever hon sin dröm

LÄS MER:Han lever utanför elnätet – producerar sin egen el

LÄS MER:Det ska du tänka på när du laddar ner läxappar till barn

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS