65 kilo kebabkött har beslagtagits i Dalarna efter att kommunen hittat hästkött i produkterna.
65 kilo kebabkött har beslagtagits i Dalarna efter att kommunen hittat hästkött i produkterna. Bild: Michael Probst

65 kilo kebabkött beslagtogs – innehöll hästkött

En grossist i Borlänge kommun har fått säljförbud för tre typer av kebabkött. Anledningen är att produkterna visa sig innehålla hästkött, vilket inte stod med i innehållsförteckningen, rapporterar Expressen.

ANNONS
LocationBorlänge||

Det var för en vecka sedan som beslutet lämnades in av miljö- och samhällsbyggnadsnämnden vid kommunen. Vid en undersökning hade man hittat hästkött i tre produkter som uppgavs vara kebabkött.

I beslutet står det att ”produkten innehåller mellan 5-30 procent hästkött, trots att detta inte finns med i ingrediensförteckningen”.

Kommunen menar att märkningen av produkterna är vilseledande för kunderna, samt att produkterna är osäkra då det inte framgår var hästköttet kommer ifrån.

Beslagtog köttet

– Vi har agerat utifrån att det skett provtagning på just deras produkter i en annan kommun där man funnit hästkött. Efter det valde vi att dra tillbaka det från marknaden, säger Mattias Nolåkers, handläggare på miljökontoret vid Borlänge kommun, till Expressen, och tillägger:

ANNONS

– Det här hästköttet ska inte vara i produkten och vi vet inte var det kommer ifrån, så då får det absolut inte vara på marknaden.

Får tid att åtgärda felet

Grossisten har nu fått tre veckor på sig att åtgärda felet och bevisa att produkterna är lämpliga och säkra för kunderna. Om man inte kan bevisa det kommer köttet att förstöras.

En av delägarna till grossisten berättar för Expressen att de är ”väldigt ledsna över händelsen” och säger att de följer upp Livsmedelsverkets regler med miljökontoret.

– Vi väntar på att produkter som blivit återkallade ska bli förstörda. Miljökontoret har kontakt med ett företag som kommer att ta hand om kebaben som ska förstöras, säger han till tidningen.

Det är i nuläget oklart hur hästköttet har kunnat hamna i kebabköttet, men enligt delägaren håller köttleverantören och slakteriet på att undersöka frågan.

LÄS MER:Axfood återkallar rökt skinka

LÄS MER:Flera barn sjuka efter att barnmat innehöll bly

LÄS MER:Framtidens mat: Mjölmaskburgare serverad med rostade syrsor

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS