Flera barn sjuka efter att barnmat innehöll bly

USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet FDA har fått in minst 52 rapporter om barn som blivit sjuka. Misstanken är att det är en slags barnmat som innehållit höga halter av bly och man undersöker nu kanel som en möjlig förgiftningskälla.

ANNONS
|

Förra veckan fick den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten FDA in ett 30-tal rapporter om barn som blivit sjuka efter att de ätit ”klämmisar” innehållandes äppelmos.

Nu har ytterligare rapporter kommit in och totalt rör det sig om minst 52 fall av sjuka barn med förhöjda blynivåer. De drabbade barnen är i åldrarna ett till fyra år gamla och fallen har rapporterats in från 22 olika delstater i USA.

Enligt det Karolinska institutet kan blyexponering tidigt i livet kopplas samman med beteendestörningar, störd blodbildning, nedsatt hörsel, njurpåverkan och hämmad tillväxt av skelettet bland barn.

Misstanken är att de fått i sig de giftiga blyföreningar genom barnmaten och enligt FDA är det kanel från en tillverkare i Ecuador som är den ”troliga källan” bakom insjuknandet, rapporterar AP.

ANNONS

Den amerikanska livsmedels- och drogadministrationen undersöker import av kanel från flera länder för giftig blyförorening efter växande rapporter om barn som blivit sjuka efter att ha ätit påsar med äppelmos och smoothie.

FDA arbetar nu med att återkalla partier av äppelmoset som sålts och att undersöka vidare vad det är som kan ha hänt.

LÄS MER:Förskola i Taiwan misstänks ha drogat barn

LÄS MER:18 barn kan ha dött av giftig hostmedicin – andra misstänkta fallet i år

LÄS MER:66 barn dog på grund av njurskador – kan finnas koppling till hostmedicin

ANNONS