Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ökad vinst för Volvokoncernen

Urstarkt resultat för lastbilstillverkaren AB Volvo under årets första kvartal. Men bristen på halvledare i världen fortsätter ställa till det och bolaget varnar för ytterligare produktionsbegränsningar.

Lastbilstillverkaren AB Volvo rapporterar en justerad rörelsevinst på 11,8 miljarder kronor för det första kvartalet 2021. Det ska jämföras med 7,1 miljarder kronor under motsvarande period förra året. Det innebär en ökad lönsamhetsmarginal för Volvo på 12,6 procent (7,8), vilket var oväntat starkt sett till analytikernas prognos.

– Tack vare återhämtningen, våra kunder, goda leveranser och bra serviceverksamhet resulterar det i en för Volvo rekordstark marginal på 12,6 procent. Jag tror på att vara ödmjuk, men det här är urstarka siffror, säger Volvos vd Martin Lundstedt.

Volvokoncernens nettoomsättning uppgick under årets tre första månader till 94 miljarder kronor. Under första kvartalet 2020 var den siffran 91,4 miljarder kronor.

LÄS MER: Volvo stoppar tillverkning – saknar halvledare

LÄS MER: Därför måste Volvo stänga sin fabrik

Volvo utesluter inte fortsatta produktionsbegränsningar

Men det finns ett tak för hur mycket lastbilar och anläggningsmaskiner som Volvo kan producera. Samtidigt som efterfrågan är hög har Volvo och resten av fordonsindustrin problem med den globala bristen på halvledare – elektroniska komponenter som behövs i dagens allt mer digitaliserade maskiner. Det har tvingat Volvo att dra ner på produktionen. Och i mars meddelade Volvokoncernen att de stoppdagar som införts under årets första månader troligtvis skulle spilla över i början av det andra kvartalet 2021.

I torsdagens rapport varnar bolaget om att situationen kring halvledarbristen är fortsatt osäker och utesluter därför inte ytterligare produktionsbegränsningar framöver. Men mer än så vill inte Martin Lundstedt säga.

– Vi har varit lite väl offensiva sett till den kraftiga efterfrågan och behövde annonsera att vi skulle ställa produktionen i ett antal veckor. Men det var ett klokt beslut som vi står fast vid, för man måste våga satsa, spänna bågen. Vi jobbar vidare med den stigande efterfrågan och ligger vi nära gränsen då kan det uppstå störningar i systemet, säger vd Martin Lundstedt.

Efterfrågan på lastbilar ökade kraftigt till följd av växande e-handel

Med den ökande e-handeln till följd av pandemin ser Volvokoncernen en stark fraktmarknad med växande volymer och en logistikmarknad som ropar efter fler lastbilar. Det syns i AB Volvos delårsrapport där bolaget uppvisar en nettoorderingång på 85 461 stycken lastbilar. Det ska jämföras med 38 399 stycken vid utgången av det första kvartalet 2020.

– En stark fraktmarknad med ökande transportvolymer, som inte minst drivs av ökad e-handel, och stigande fraktpriser är positiv för våra kunders lönsamhet och gör att de båda förnyar och utökar sina flottor för att möta den ökade efterfrågan. Detta bidrog till en stark orderingång i vår lastbilsverksamhet, skriver vd Martin Lundstedt i rapporten.

AB Volvos aktie rusade med 4,6 procent efter några minuters handel på Stockholmsbörsen under torsdagsförmiddagen, rapporterar Dagens industri.

Volvos första kvartal 2021 i siffror:

Nettoomsättning: 94 miljarder kronor (91,4)

Justerat rörelseresultat: 11,8 miljarder kronor (7,1)

Justerad rörelsemarginal: 12,6 procent (7,8)

Resultat efter finansiella poster: 12,3 miljarder kronor (6,5)

Nettoorderingång: 85 461 st lastbilar (38 399)

Siffror i parentes avser motsvarande period 2020.

Källa: AB Volvo

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.