AB Volvo tvingas stoppa tillverkningen under flera veckor på grund av brist på halvledare. Arkivbild.
AB Volvo tvingas stoppa tillverkningen under flera veckor på grund av brist på halvledare. Arkivbild. Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

Volvo stoppar tillverkning – saknar halvledare

Lastbilstillverkaren AB Volvo stoppar tillverkningen på sina fabriker i mellan två och fyra veckor. Orsaken är den stora bristen på halvledare.
– Det här får finansiell påverkan, säger Claes Eliasson vid AB Volvo.

ANNONS
|

I ett pressmeddelande skriver bolaget att "den globala försörjningskedjan för såväl halvledare som för andra komponenter är för närvarande mycket instabil och osäkerheten om utvecklingen är stor".

Med start vecka 13 så stoppas därför tillverkningen på lastbilstillverkarens alla produktionsanläggningar i 18 länder. Stoppet väntas pågå i mellan två och fyra veckor.

– Det här flaskhalsproblemet påverkar alla våra anläggningar i olika grad, men det är svårt att ringa in exakt antal dagar, säger Claes Eliasson vid AB Volvos kommunikationsavdelning.

Gäller det även produktionen i Sverige?

– Ja, det kommer att vara stopp i ett par veckor. Osäkerheten är stor, men vår bedömning just nu är att det ska räcka med två till fyra veckor.

ANNONS

LÄS MER:Volvo Cars drabbas av halvledarbristen

Hotas jobben?

– Nej, i nuläget har vi inget behov av att varsla på grund av det här. Vi har ett väldigt starkt orderläge och med den efterfrågan som finns kommer vi verkligen ha behov av att köra ikapp det här.

Vad ska de anställda göra under stoppet?

– Det kommer se olika ut i olika fabriker och varje fabriksledning lägger upp en egen plan för hur man fyller tiden så länge det står still, men det kan handla om utbildningar eller förproduktionsstationer där man kan arbeta.

Stoppet påverkar Volvos finanser negativt

Störningarna förväntas, enligt Volvo, ha en negativ inverkan på intjäning och kassaflöde och också påverka övriga affärsområden inom koncernen.

Vad kostar det?

– Det är för tidigt att uttala sig om det, men det får en finansiell påverkan och det är därför vi är transparenta kring det här, så att alla får informationen samtidigt.

Den globala halvledarbristen har fått rader av fordonstillverkare att flagga för produktionsstörningar. För bara några dagar sedan rapporterade Dagens Industri att personbilstillverkaren Volvo Cars tillfälligt stoppar delar av sin produktion, med hänvisning till bristen på halvledare.

– Vi förväntar oss att det blir kritiskt under andra kvartalet, säger Maria Dagman, presstalesperson på Volvo Cars, till tidningen.

ANNONS

Coronapandemin viktig orsak till bristen på halvledare

Coronapandemin är en bidragande orsak till bristen på de små elektronikkomponenter som kallas halvledare. Det uppstod en obalans på världsmarknaden när försäljningen av hemelektronik, som spelkonsoler och tv-apparater, sköt i höjden i inledningen av pandemin.

Samtidigt stoppades fordonstillverkningen på många håll och tillverkarna ströp sina beställningar av halvledare. Därtill har sanktioner mellan USA och Kina försvårat handeln med komponenter.

När bilfabrikerna skulle dra igång produktionen igen i höstas var halvledarbristen ett faktum.

LÄS MER:Halvledarbrist slår hårt mot Samsung

ANNONS