Den mansfria festivalen är nu finansierad

Nu har Emma Knyckare samlat in 500 000 kronor till den mansfria festivalen Statement. Med tre dagar kvar av kampanjen finns det fortfarande möjlighet att donera.

ANNONS
|

På söndag förmiddag går tiden ut för kampanjen. Men redan nu har Emma Knyckare nått insamlingsmålet på 500 000 kronor. Detta trots att den tavla som Stina Wollter donerade ännu inte sålts.

Redan under onsdagsmorgonen hade antalet donerade kronor tagit sig över 450 000, vilket fick henne att ropa till av glädje när GP ringde upp.

"Så jäkla skönt"

–Wow! Det är så jäkla skönt, det betyder att vi har chans att gå i mål. För ett par dagar sedan kändes det osäkrare, men 50 000 på fyra dagar känns inte omöjligt.Med gemensam kvinno- och manskraft kommer det att gå, sa hon då.

ANNONS

Läs mer: Den mansfria festivalen blir av

Läs mer: Så blev hon festivalgeneral över en natt

GP har tidigare skrivit om festivalen Statement, som började som ett spontant inlägga av Emma Knyckare på Twitter.

"Vad tror ni om att vi styr ihop en asfet festival dit bara icke män är välkomna som vi kör tills ALLA män har lärt sig hur en beter sig?"skrev hon.

Responsen kom snabbt. Många jublade och folk hörde av sig och ville hjälpa till. Andra menade att det var olämpligt, kanske rentav olagligt, att ha en festival där cis-män inte är välkomna.

Läs mer: Expert: Olämpligt av kommun att stödja mansfri festival

Ringde kompisar "i ren panik"

Med en projektgrupp om 22 personer har Emma Knyckare börjat planera för Statement-festivalen nästa sommar.

Till en början gick det bra med insamlingen, men halvvägs till målet segade det ihop sig.

– I ren panik ringde jag runt till kompisar och frågade om de kunde skänka saker till kampanjen. Dessutom har jag lagt ut mig själv, man kan köpa en ståupp av mig till sitt företag för 60 000, sa Emma Knyckare.

Stina Wollters tavla kan bli din - för 37 0000

Artister som Steget-Matilda och Stina Velocette har skänkt t-shirts och annat som sålt slut direkt.

Även konstnären Stina Wollter ville bidra med sitt strå till stacken. Hennes tavla Silent roar går fortfarande att klicka hem, och den blir din för 37 000 kronor eller mer.

ANNONS

– Det är ett slags självporträtt. Jag satt i ateljén och fick syn på henne och tänkte att det är ett tecken. Tanken är att jag med min stora plattform ville hjälpa till så det blir av, sa Stina Wollter.

Wollter: "Både lite läskig och stark"

Tavlan, som är 79X43 cm stor,föreställer en kvinna på huk, med kjolen uppdragen och underlivet blottat. Ur skötet strömmar en flod av såväl blommor som muränor.

– Den kom till som en reaktion. Jag tänkte på den gängse bilden av skötet som en liten blomma, att det ska vara så gulligt hela tiden. Den här kvinnan ska vara både lite läskig och stark, minen ärtvetydig, ”kom inte här och placera mig”, liksom, sa Stina Wollter

Med de 500 000 Knyckare nu samlat ihop kommer hon att kunna säkra plats och personal till festivalen. Var Statement kommer att ske är dock inte klart.

Planerar humorfestival i Göteborg

Dessutom kommer det att hållas två Statement-förfester i Stockholm och Malmö i helgen, för att dra in pengar till nästa års festival.

Varför inte i Göteborg?

– Det kommer i Göteborg också, bara inte just nu. Jag tror att det ska bli en liten humorfestival i Göteborg, när mörkret är som värst i början på året så vore det väl inte fel?

ANNONS

ANNONS