Foto: Anders Ahlgren/Instagram
Foto: Anders Ahlgren/Instagram

Den mansfria festivalen blir av

Statement. Så blir namnet på den festival för enbart kvinnor som komikern Emma Knyckare ska anordna, och som verkligen blir av – det bekräftar komikern i ett samtal med GP.

ANNONS
|

–Vi har haft möte med planeringsgruppen och allt rullar på. Det är underbart, säger hon.

I dagsläget är det 22 stycken frivilliga som arbetar med festivalen. För att finansiera projektethar ledningen med Emma Knyckare i spetsen skapat en så kallad crowdfundingkampanj på sajten Kickstarter, där alla som vill bidra kan åta sig att skänka en valfri summa pengar.

LÄS MER: Så blev hon festivalgeneral över en natt

Hittills, efter en veckas tid, har 218 320 kronor av målet på en halv miljon samlats in, och det är 25 dagar kvar på kampanjen.Pengarna ska gå till att starta föreningen som ska driva evenemanget, samt dess kostnader för lokalhyra, artistbokningar, säkerhetsarrangemang och liknande.

ANNONS

– I dag ska vi besöka ett ställe som eventuellt kan bli platsen för festivalen, men ingenting är bestämt än. Förutom att den ska pågå i två dagar och anordnas nästa sommar,säger Emma Knyckare.

Blir det en västsvensk festival tror du?

– Alltså jag lobbar ju starkt för att den ska hamna i Göteborg. Jag bor ju här [skratt]. Fast hittills har bara tolv från Göteborg stöttat kampanjen, till skillnad från de 200 eller så från Stockholm. Så Götet får steppa upp.

Reaktion på övergrepp

Stenen sattes i rullning när Emma Knyckare i början av juli skrev ett inlägg på Twitter, efter att flera våldtäkter uppmärksammats på Bråvalla-festivalen:

"Vad tror ni om att vi styr ihop en asfet festival dit bara icke män är välkomna som vi kör tills ALLA män har lärt sig hur en beter sig?"

Sedan gick det fort.Knyckare fick glada tillrop från frivilliga inom alla möjliga fält, och artister, sjuksystrar, pr-människor och projektledare anslöt sig i rekordfart. Inlägget, som först bara var menat som en allmän spaning och inte ett konkret förslag, visade sig ha pejlat in på någonting som många önskat sig utan att kunna sätta ord på det.

Efter den första chocken ägnade hon två nätter under sin semester åt att söka igenom alla kommentarer efter sådana som tidigare arbetat med festivaler och som kunde hjälpa till med förberedelserna, samt åt att göra några intensiva googlingar efter kunnigt folk. Så småningom bildades det som skulle bli projektgruppen.

ANNONS

Kritiska röster

Allt var emellertid inte frid och fröjd.Från några håll lyftes ocksåkritik mot idén ochsomliga gick så långtatt de påstodprojektet vara olagligt. Emma Knyckare säger att de givetvis har tänkt mycket på det.

LÄS MER: Expert: Olämpligt för kommun att stödja mansfri festival

– Det funderar vi på hela tiden. Samtidigt är det inte första gången som ett stort separatistiskt evenemang anordnas, ens i Sverige. Huvudsyftet är ju att det ska skapa en frizon och en trygg plats för tjejer att vara på. Jag hoppas att det överväger när det avgörs om festivalen är laglig eller inte, säger hon.

– Och det största målet vi har är ju att avveckla festivalen själva.Vi är den endafestivalen som redan från början strävar efter att lägga ned.Men det kan vi göra förstnär den inte behövs längre.

Mer info:

Hemsida: statementfestival.se

Facebook:https://www.facebook.com/statementfestival/

Instagram:https://www.instagram.com/statementfestival/

ANNONS