Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Zlatan court, som invigdes 2007 i Malmö av “Ibra” verkar däremot ha lämnats till sitt öde, frågan om vad som hänt med alla ungdomar som tränat där under åren verkar heller inte intressera personen som den är döpt efter, skriver debattören. Bild: Bengt Alm, Antonio Calanni
Zlatan court, som invigdes 2007 i Malmö av “Ibra” verkar däremot ha lämnats till sitt öde, frågan om vad som hänt med alla ungdomar som tränat där under åren verkar heller inte intressera personen som den är döpt efter, skriver debattören. Bild: Bengt Alm, Antonio Calanni

Zlatan har svikit förortsbarnen

2022 gav oss ett nytt rekord i antalet dödsskjutningar i gängmiljön, där unga män och pojkar från utanförskapsområden är de som drabbas hårdast. En sak som har slagit mig är att vår största förebild, Zlatan Ibrahimovic, varken har kommenterat våldsutvecklingen eller försökt skicka ett konkret budskap till alla dessa unga män i förorterna om att sträva efter bättre drömmar eller mål, skriver Zana Kaya, författare.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Om vi ska kunna vända denna dystra utveckling är det fortfarande skola, integrationsprojekt och förebilder som vi ska lägga fokus på. Med den nya regeringen kommer klimatet bli ännu hårdare. Som uppvuxen i förorten har jag upplevt stor oro för vad visitationszoner men också nya, hårdare lagar skulle kunna innebära i praktiken.

En sak som har slagit mig är att Zlatan Ibrahimovic, varken har kommenterat våldsutvecklingen eller försökt skicka ett konkret budskap till alla dessa unga män i förorterna om att sträva efter bättre drömmar eller mål.

Beslutsfattare skulle lyssna

Fördelen med en engagerad Zlatan, för den stora majoriteten som ser upp till honom och vill bli nästa fotbollsproffs men hamnar i grov kriminalitet i stället, skulle vara att beslutsfattare på både riksdags- och kommunivå hade lyssnat mer. Zlatan besitter verktyg som ingen annan: han kan påverka via sina sociala kanaler, kontakta beslutsfattare på ett helt annat sätt och vara rösten som motiverar ungar på hemmaplan.

I en studie som forskarna Kristina Alstam och Torbjörn Forkby publicerade i augusti 2022 kan man läsa att bra förebilder, både aktiva eller passiva, spelar en mycket stor roll för att en gängkriminell ska kunna lämna sin kriminella livsstil men också att barn ska hålla sig borta från den kriminella världen.

Vi har redan sett storstjärnor som Robin Quaison anordna fantastiska EM-fester i Husby för ungdomarna, gamla AIK-stjärnan Martin Mutumba har från sitt håll varit engagerad i Rinkeby United som blivit ett mycket lyckat integrationsprojekt och därmed hållit många ungdomar borta från ett liv kantat av kaos och droger. Sådant förtjänar en medalj.

Hans image som pojken från Rosengård suddas sakta bort och man ser honom knappast alls i sammanhang som berör utanförskap

Zlatan court, som invigdes 2007 i Malmö av “Ibra” verkar däremot ha lämnats till sitt öde, frågan om vad som hänt med alla ungdomar som tränat där under åren verkar heller inte intressera personen som den är döpt efter. Någonstans känns det som att “Ibra” hamnat allt längre bort från sina rötter och bakgrund. Hans image som pojken från Rosengård suddas sakta bort och man ser honom knappast alls i sammanhang som berör utanförskap.

Zlatan behövs mer än någonsin nu, där han hör hemma, hos de utsatta barnen som springer runt med bollen under armen, så som han själv gjorde. Men det kanske är för mycket begärt. Det borde dock vara ett rimligt krav på Milan-spelaren, som blivit uppbackad av förortsbarnen som alltid skyddat honom mot mediedrev och andra hatare.

Zlatan har svikit förortsbarnen, men jag hoppas att han kommer tillbaka för att sätta press på politiker, skapa olika akademier som gör samhällsnytta och få beslutsfattare att investera i förorterna som har stora renoveringsbehov.

Just nu är det för mycket padelarenor som tar hans uppmärksamhet.

Zana Kaya, författare

LÄS OCKSÅ: Zlatan Ibrahimovic bild med Novak Djokovic och Nasser Al-Khelaifi

LÄS OCKSÅ: Kylian Mbappé tröstades av Emmanuel Macron efter VM-finalen

LÄS OCKSÅ: ”Kurve Kriegen” – så ska barn hindras från att bli kriminella