Europarådet konstaterar 2019 att Kairodeklarationen och sharia inte är kompatibel med den europeiska konventionen om mänskliga rättigheter, skriver debattören.
Europarådet konstaterar 2019 att Kairodeklarationen och sharia inte är kompatibel med den europeiska konventionen om mänskliga rättigheter, skriver debattören. Bild: AP Photo/Mary Altaffer, Pool

Olle Råde: Vilka mänskliga rättigheter menas – FN:s eller Kairos?

Enligt tingsrätten låg Hermansson uttalande inom ramen för yttrandefriheten. Jag undrar på vilket sätt en friande dom även i hovrätten innebär att muslimer förnekas jobba med mänskliga rättigheter, skriver Caroline Thelning.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Replik

22/9 Får inte muslimer arbeta med mänskliga rättigheter i Sverige?

I en debattartikel kopplar 32 forskare den friande tingsrättsdomen mot Ann-Sofie Hermansson 2020, till att muslimer i Sverige skulle förnekas arbeta med mänskliga rättigheter. De hoppas därför att hon blir fälld i hovrätten där dom faller den 30 september.

Muslimsk tolkning?

Enligt tingsrätten låg Hermansson uttalande inom ramen för yttrandefriheten. Förhoppningsvis gör även hovrätten den bedömningen. Jag undrar på vilket sätt en friande dom skulle innebära att muslimer förnekas jobba med mänskliga rättigheter såsom de beskrivs enligt FN:s deklaration. Eller menar de 32 att det är den muslimska tolkningen av mänskliga rättigheter de två kvinnorna förnekas arbeta enligt? Den som bygger på sharialagar och beskrivs i ”Kairodeklarationen” som är undertecknad av 57 muslimska länder.

ANNONS

Kairodeklarationen antogs 1990 i Kairo vid den Islamiska konferensorganisationen, OIC då ett antal muslimska länder inte ansåg att FN:s deklaration om mänskliga rättigheter tog tillräckligt stor hänsyn till religion och kultur. Kairodeklarationen förmedlar därför en muslimsk syn på mänskliga rättigheter. Den slår fast att endast Koranen och sharia kan beskriva muslimska mänskliga rättigheter då dessa uppfattas vara dikterade av Gud och därför inte kan eller får ändras av människan.

Inkompatibel med mänskliga rättigheter

Europarådet konstaterar 2019 att Kairodeklarationen och sharia inte är kompatibel med den europeiska konventionen om mänskliga rättigheter. Det finns alltså en konflikt mellan muslimska mänskliga rättigheterna och FN:s mänskliga rättigheter såsom; kvinnans ställning, religionsfrihet, homosexuellas rättigheter och yttrandefrihet. Muslimska mänskliga rättigheterna strider även mot grundläggande demokratiska principer som likhet inför lagen. De strider även mot svensk grundlags individuella fri- och rättigheter.

Kairodeklarationens artikel 22 A står i direkt strid mot den grundlagsfästa yttrandefrihet i Sverige då deklarationen slår fast; ”Alla har rätt att uttrycka sin åsikt fritt och på ett sådant sätt att det inte strider mot sharias principer”. De två kvinnorna som för tredje gången (polisanmälan, tingsrätten och nu hovrätten) försöker få Ann-Sofie Hermansson fälld för förtal företräder organisationen ”Muslimska mänskliga rättigheters kommitté”. Vems mänskliga rättigheter kräver de två kvinnor att Hermansson och vi andra skall böja oss för?

ANNONS

En kamp som på sikt kan hota individuella fri- och rättigheter för svenska muslimer, främst kvinnor och flickor.

I den aktuella boken ”Den politiska rättegången, kampen om yttrandefriheten”, av författaren och journalisten Helene Bergman, med ett förflutet som kvinnorättskämpe, får man en inblick i hur de två kvinnorna använder svenskt rättsväsende genom fenomenet ”lawfare” för att bekämpa yttrandefriheten. En kamp som på sikt kan hota individuella fri- och rättigheter för svenska muslimer, främst kvinnor och flickor.

Så vilka mänskliga rättigheter är det som åsyftas?

Caroline Thelning, goodwillambassadör för GAPF, arrangör av Göteborgs Fadimegala 2017

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS