Vi måste rusta upp befintliga elnät innan vi bygger nytt

Att skapa förutsättningarna för elektrifieringen och ett pålitligt elnät kommer vara en enorm utmaning de närmaste 20 åren. Fundamentalt för att klara detta är det viktigt att inte bara fokusera på utbyggnad av elnätet utan även på underhåll och modernisering av den befintliga infrastrukturen, skriver Louise Gauffin.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Replik

4/6 Kraftigt utbyggt elnät helt avögrande för klimatomställningen

Det är viktigt att erkänna den betydelsefulla miljövinsten av att bevara och använda den nuvarande elnätsinfrastrukturen på ett effektivt sätt. Genom att undvika att byta ut fungerande nät och i stället fokusera på att modernisera och uppgradera det befintliga, minskar vi resursförbrukningen och avfallsmängden som är förknippad med att bygga ny infrastruktur. Detta leder till en betydande minskning av de ekologiska fotavtrycken och utsläpp som är förknippade med tillverkning, transport och installation av nya elnätskomponenter.

Den nuvarande intäktsregleringen spelar en viktig roll när det gäller att incentivera underhåll och modernisering av elnätet. Genom att ge elnätsföretagen ekonomiska incitament att effektivt underhålla och uppgradera den befintliga infrastrukturen kan vi säkerställa att nätet förblir robust och pålitligt. Detta är särskilt viktigt med tanke på de snabbt växande kraven och behoven i dagens samhälle, där elektrifiering av industri och transporter blir alltmer framträdande.

ANNONS

Noggrann övervägning

Att byta ut fungerande infrastruktur utan en noggrann övervägning av dess faktiska behov är inte bara ekonomiskt ohållbart utan också miljömässigt oförsvarligt. Genom att fortsätta att använda och underhålla vårt befintliga elnät på ett ansvarsfullt sätt, kan vi maximera dess livslängd och därigenom minska behovet av kostsamma och onödiga utbyten. Det är därför viktigt att intäktsregleringen tar hänsyn till detta och skapar incitament för elnätsföretagen att prioritera ansvarsfull resursförbrukning.

Här ser vi behovet av en kraftsamling som sträcker sig bortom elnätsföretagen och regeringens arbete. Hela ekosystemet av leverantörer som kan göra vår resursförbrukning mer effektiv måste inkluderas i dialogen. Det är en dialog som måste lika mycket fokusera på den nödvändiga expansionen som behövs, men också på underhållet av vår befintliga infrastruktur. De 1000 miljarder kronor som Elnätsföretagen hävdar behövs för att framtidssäkra elnäten mot målet på 300 TWh 2045 måste användas på bästa sätt. Det är dags att kritiskt utvärdera de gamla lösningarna för underhåll och utbyggnad och ta tillvara Sveriges enorma innovationskraft inom områden som artificiell intelligens (AI).

Sverige visade sin förmåga att samarbeta för ett gemensamt mål när vi byggde våra elnät, och nu krävs det att vi gör det igen

Det är här verklig förändring kan ske, vilket leder oss framåt mot 2045 utan onödiga eller felaktiga investeringar som bygger på förlegade tankesätt om intäktsreglering och tekniska lösningar. Sverige visade sin förmåga att samarbeta för ett gemensamt mål när vi byggde våra elnät, och nu krävs det att vi gör det igen. Genom att samla vår kunskap, expertis och innovation kan vi forma en framtid där vi utnyttjar våra resurser på bästa sätt och tar oss framåt mot ett hållbart och pålitligt elnät för kommande generationer.

ANNONS

Louise Gauffin, vd Skyqraft AB

ANNONS