Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vi måste kunna lyfta assistansfusket utan att skuldbelägga alla

Det finns egentligen ingen motsättning mellan oss och Johan Klinthammar. Sverige ska ha ett generöst och solidariskt skattefinansierat välfärdssystem. Assistansersättningen är en bra välfärdsförmån, men också kostsam. Därför är det viktigt att den går till de som är berättigade och inte till fuskare, skriver bland andra Jörgen Fogelklou (SD).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

21/1 De allra flesta med assistans fuskar inte

Assistansfusk är inget nytt. Allt från assistansbolag som hämtar hit barn från utomeuropeiska länder i syfte att tjäna pengar, till upplägg med överdrivna vårdbehov, pappersassistenter och återbetalning av löner. Detta måste politiken kunna lyfta utan att skuldbelägga alla.

Det finns ingen annan kategori av arbetstillstånd där en tredjelandsmedborgare utan utbildning, erfarenhet eller språkkunskaper kan få en lön som ofta överstiger 30 000 kronor. Det är ett exempel på hur absurda dagens regler är. Globaliseringen och en ökad internationell rörlighet gör att vi anser att dessa system måste ses över.

Flera miljarder

Bedrägerier uppgår enligt beräkningar till flera miljarder årligen. Försäkringskassan rapporterade förra veckan att de återkrävt 460 miljoner i felaktig assistansersättning, en ökning på 250 procent. Utredare och åklagare har länge känt till det, men endast en bråkdel av brotten utretts. Dels på grund av ett system som saknar kontroller, dels på grund av resursbrister hos brottsbekämpande myndigheter. För oss är det självklart att dessa medel ska gå till de som är i behov av stöd. Inte till de som försöker lura till sig pengar.

I Göteborg saknas det rutiner för att hantera fusk. Assistansbehov upp till 20 timmar i veckan hanteras av kommunen, resten utreds och beviljas av Försäkringskassan.

Kämpat i motvind

På kommunalt håll har Sverigedemokraterna kämpat i motvind. 2019 ville vi att socialdepartementet skulle se över de framtida bidragssystemens utformning, samt öka lagkraven för att få ta del av dessa. 2020 kom vi med ytterligare förslag till statens LSS-utredning. Inga andra partier ställde sig bakom våra förslag.

Sent omsider verkar andra partier nu ändå vakna. I den nya nämnden för funktionsstöd fanns ett förslag om att försöka identifiera fusket här i Göteborg, vilket vi givetvis stöttade. Vi vill även att Göteborg skulle dra nytta av Olle, en rapport om hur personlig assistans och arbetstillstånd otillbörligt och systematiskt utnyttjas av organiserad brottslighet.

Det finns ingen annan kategori av arbetstillstånd där en tredjelandsmedborgare utan utbildning, erfarenhet eller språkkunskaper kan få en lön som ofta överstiger 30 000 kronor

Vi vet att många som är helt beroende av assistans för att kunna leva ett drägligt liv känner djup oro över att framtida hjälp kan utebli om kontroller och regler stramas åt. Gör inte det.

Lucas och andra personer som är berättigade till assistans, ska givetvis få all den hjälp de har rätt till. Därför kan vi inte tillåta att människor helt utan skrupler dränerar ert skyddsnät. Dessa bidragsfuskare ska klämmas åt.

Jörgen Fogelklou (SD) Kommunalråd

Krista Femrell (SD) Ledamot Nämnden för funktionsstöd

Agneta Kjaerbeck (SD) Ledamot Socialnämnden Centrum