Tvärtemot vad Socialdemokraterna påstår så har regeringen vidtagit åtgärder för att få fram fler skyddsombud, oavsett om de är kopplade till facket eller inte och vi har gett Arbetsmiljöverket i uppdrag att vidta fler fysiska och oanmälda inspektioner, skriver debattören.
Tvärtemot vad Socialdemokraterna påstår så har regeringen vidtagit åtgärder för att få fram fler skyddsombud, oavsett om de är kopplade till facket eller inte och vi har gett Arbetsmiljöverket i uppdrag att vidta fler fysiska och oanmälda inspektioner, skriver debattören. Bild: Pontus Lundahl / TT

Vi har givit mer resurser till fler oanmälda inspektioner

Teresa Carvalho skriver i GP att regeringen står handfallna inför det ökande antalet dödsolyckor. Det stämmer inte, skriver Paulina Brandberg (L)

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Replik

1/2 SD-regeringens politik kommer leda till fler dödsolyckor på jobbet

Arbetsmiljöverket har i årets budget fått mer resurser för att myndigheten till exempel ska kunna stärka sitt tillsynsarbete och genomföra ett utökat antal inspektioner. Tvärtemot vad Socialdemokraterna påstår så har regeringen vidtagit åtgärder för att få fram fler skyddsombud, oavsett om de är kopplade till facket eller inte och vi har gett Arbetsmiljöverket i uppdrag att vidta fler fysiska och oanmälda inspektioner.

Regeringen har naturligtvis löpande dialog med arbetsmarknadens parter i denna och andra frågor på arbetsmiljöområdet. Nu i februari ska jag som ansvarigt statsråd och arbetsmarknadsminister Johan Pehrson träffa företrädare för de branscher och parterna där antalet förolyckade är som högst, för att få en bild av vad som görs och kan göras för att förhindra olyckor och skador på de arbetsplatser de representerar.

ANNONS

Infiltrera rättsväsendet

Den organiserade brottsligheten har under Socialdemokraternas tid vid makten ätit sig in i hela samhällskroppen. Gängkriminella försöker infiltrera rättsväsendet, välfärden och arbetsmarknaden. Regeringen genomför ett systemskifte i rättspolitiken med skärpta straff, nya brottsbekämpande verktyg och förebyggande åtgärder för att stoppa nyrekryteringen. Därutöver arbetar regeringen även med att slå mot den kriminella ekonomin, och fusk och fel inom bland annat välfärden och den svenska arbetsmarknaden.

Nyligen förlängdes uppdraget för flera myndigheter som samverkar mot arbetslivskriminalitet. Det har visat sig vara ett betydelsefullt samarbete mot denna typ av brottslighet. Att alla ska känna sig trygga på jobbet är helt grundläggande. En grupp vars arbetsmiljö blivit påverkad av Socialdemokraternas misslyckade rättspolitik är lärarna – anmälningarna om våld och hot mot lärare har fördubblats de senaste tio åren. Det är oacceptabelt.

För att myndigheterna ska kunna hitta och lagföra till exempel gängkriminella som driver företag måste de kunna prata med varandra

Regeringen har sett till så att vi nu har ett center mot arbetslivskriminalitet på plats i varje region, som ett led i regeringens kamp mot den organiserade brottsligheten. Socialdemokraterna brukar ofta ta upp att de växlade upp arbetet mot arbetslivskriminalitet när de satt vid makten. Men de missade att myndigheterna också måste kunna dela information med varandra. Det rättar den här regeringen nu till. Samtidigt växlar vi upp arbetet mot arbetslivskriminaliteten. För att myndigheterna ska kunna hitta och lagföra till exempel gängkriminella som driver företag måste de kunna prata med varandra.

ANNONS

Vi har helt nya arbetsmiljöproblem på grund av utvecklingen kring den organiserade brottsligheten. Den här regeringen kommer, till skillnad från den förra, ta krafttag mot den organiserade brottsligheten – både i skolan, på arbetsmarknaden och i hela samhället.

Paulina Brandberg (L), jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister

ANNONS