Även Lindholms syn på historiska studentprotester är naiv och ensidig. Redan 1980 sjöng punkbandet Dead Kennedys i låten Holiday in Cambodia om de självgoda och bortskämda studenterna som ”ville väl”, men hamnade så snett, skriver debattören.
Även Lindholms syn på historiska studentprotester är naiv och ensidig. Redan 1980 sjöng punkbandet Dead Kennedys i låten Holiday in Cambodia om de självgoda och bortskämda studenterna som ”ville väl”, men hamnade så snett, skriver debattören. Bild: Henrik Jansson

Vänster- och högerfolk med extrema åsikter enas i Israelprotester

Helena Lindholm skriver i GP den 18 maj om studentprotesterna mot Israel. Hon menar att demonstranterna vill väl, men blundar för de extrema element som karaktäriserat protesterna, skriver Kristofer Åberg.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

Replik

18/5 Studentprotesterna mot kriget i Gaza visar att det finns framtidshopp

Särskilt problematiskt är stödet till protesterna på Göteborgs universitet. Representanter från såväl Expo som DN har rapporterat om hur gruppens talesperson har medverkat i pronazistiska och konspirationsteoretiska tidningar. Alternativ för Sverige ses i dessa medier som för lamt, och den ena tidningens redaktion har i stället uppmanat läsarna att rösta på det nazistiska NMR. Talespersonen figurerar också i ett flertal sammanhang som beskrivs som proryska. I en av hans artiklar går han till försvar för Nordkorea.

En annan av de akademiker som medverkat i protesterna, bland annat genom diverse debattartiklar ihop med andra inom akademin, är Andreas Malm på Lunds universitet. Han har hyllat Hamas i decennier och har utgjort en central gestalt i vänsterns Palestinaaktivism. På en föreläsning på Stockholms universitet i slutet av förra året sa han om de filmer som skildrar Hamas när de spränger israeliska pansarvagnar och trupptransporter efter den 7 oktober att han ”konsumerar dessa videor som en drog varje kväll, jag injicerar dem i mina ådror”.

ANNONS

Det är alltså människor med extrema åsikter från såväl höger och vänster som välkomnas i dessa protester. Lindholm skriver att ”Palestina blir den yttersta symboliken för global orättvisa”. Mycket pekar dock på att det snarast är motståndaren som motiverar de extrema krafterna, nämligen det faktum att Israel är ett judiskt land. Extremisterna förenas kring konspirationer om judar, och i den klassiska antisemitismen sågs judar som symbol för världens ondska. Den tropen har i dag förvandlats till att Israel är symbol för världens ondska. Lindholm uppvisar inget judehat, men en ensidighet som är fjärran från en seriös konfliktlösning.

Mycket pekar dock på att det snarast är motståndaren som motiverar de extrema krafterna, nämligen det faktum att Israel är ett judiskt land

Även Lindholms syn på historiska studentprotester är naiv och ensidig. Redan 1980 sjöng punkbandet Dead Kennedys i låten Holiday in Cambodia om de självgoda och bortskämda studenterna som ”ville väl”, men hamnade så snett. Motståndet mot väst förvandlades för allt för många vänsteranhängare till stöd för bland andra Pol Pot. I dag är det istället kampen mot Israel som ses som en grundläggande beståndsdel i att skapa en ny världsordning. Opinionsundersökningar i USA pekar på att 36 procent av unga amerikaner, däribland förstås många av dem som deltar i protesterna mot Israel, stödjer Hamas.

Hamas popularitet har ökat även i Palestina sedan den 7 oktober. Salman Rushdie varnade nyligen för att en framtida palestinsk stat kommer kontrolleras av Hamas och ha mer gemensamt med talibanerna än med ett fritt samhälle baserat på demokrati och mänskliga rättigheter.

ANNONS

Gärna ett fritt Palestina, men utan Hamas, och aldrig på bekostnad av ett krossat Israel.

Kristofer Åberg, ordförande för Socialdemokratiska Israelvänner

ANNONS