Gator runt om i Europa fylls av demonstranter som fått nog och kräver frihet från vaccintvång och restriktioner
Gator runt om i Europa fylls av demonstranter som fått nog och kräver frihet från vaccintvång och restriktioner Bild: Johan Nilsson / TT

Vaccinpass är omänskliga och ovetenskapliga

Snart två år in i pandemin är Sveriges relativt låga dödstal en obekväm sanning för beslutsfattare världen över. De låste in sin befolkning utan nytta, och med dårens envishet fortsätter de på den inslagna vägen, skriver läkaren Nils Littorin.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Redan i februari skrev jag att vaccinpass är ren folkhälsofascism. Mina farhågor har besannats. Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu diskriminering av miljoner människor som inte vill eller av medicinska skäl inte bör ta sprutorna. Men bevis saknas för att ingreppet fungerar.

LÄS MER:Vaccinpass är folkhälsofascism

Tegnell och ledarskapet på FHM bestämde sig vid pandemins början att låta besluten vila på vetenskaplig grund och inte agera i panik. En klok inställning när “resten av världen blev galen”, som statsepidemiologen beskrev pandemivåren 2020. För ett år sedan stiftade riksdagen pandemilagen och successivt har FHM givit vika för politiska påtryckningar. Med införandet av vaccinpass är det uppenbart att medicinsk vetenskap och etiska överväganden prioriterats ned. FHM sätter inte längre folkhälsan främst.

ANNONS

Stoppar inte smittan

Våra nordiska grannar Danmark och Norge införde vaccinpass redan i våras. Smittspridningen och dödligheten i covid-19 har inte bromsats utan ligger nu högre än i Sverige. Ingenstans i Europa har vaccinpass eller hårda restriktioner stoppat virusets härjningar. Irland har vaccinerat över 90 procent av sin vuxna befolkning men har likväl en okontrollerad smittspridning och regeringen hotar med hårdare restriktioner.

Det beror på att vaccinen, som ger ett övergående skydd mot allvarlig infektion, inte hindrar smittspridning. I en studie över 68 länder och 2947 nordamerikanska countyn ledde högt vaccinupptag i befolkningen inte till minskad smitta. Tvärtom skriver forskarna att: “...länder med högre andel vaccinerade har fler covid-19 fall”.

En färsk dansk studie visade att det var större risk för vaccinerade att smittas av Omikron tre månader efter vaccin jämfört med ovaccinerade, vilket gör vaccinpassen värdelösa som smittskyddsåtgärd.

LÄS MER:Vaccinpass är bättre än alternativet

Ändå utpekas ovaccinerade av FHM som smittspridare som ska exkluderas ur samhället. En farlig syndabocksideologi. Upphetsade av lynchstämningen flåsar Jan Guillou och Alex Schulman att de orena ska “betala sina egna begravningar”. Ekon om att kättare inte får begravas i vigd jord hörs från medeltidens häxjakter.

Fakta är dock att en miljon svenskar bevisligen har haft sjukdomen och förvärvat en naturlig immunitet som enligt en stor mängd studier ger ett starkare och mer långvarigt skydd än vaccinet. När FHM enbart godtar vaccinmedierad immunitet i covid-passen uppstår frågan vem de arbetar för? Svenska folket eller Pfizer?

ANNONS

Experimentstadiet

Vaccinen mot covid-19 är fortfarande i experimentstadiet. De kliniska prövningarna är inte avslutade, varför Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA enbart givit dem ett “villkorat godkännande”. Redan har Astra Zenecas vaccin fasats ut efter flera allvarliga blodproppar och dödsfall. Modernas har på grund av risk för hjärtmuskelinflammation stoppats för de under 30 år. Uppenbarligen finns risker med preparaten, och där det finns risk måste det finnas valfrihet. Annars är vi ute på farlig mark.

Redan i februari skrev jag att vaccinpass är ren folkhälsofascism. Mina farhågor har tyvärr besannats.

Efter andra världskriget dömdes naziläkare till döden för krigsbrott involverande experiment på människor. Ur grymheterna föddes en medicinsk etik som införandet av vaccinpass sätter på undantag. Exkludering ur samhällslivet, hot om avsked på jobbet och reserestriktioner är tvångsmedel, precis sådana som Nürnbergkonventionen, uppkallad efter staden där segermakterna dömde de nazistiska förbrytarna, ville förbjuda: “En absolut nödvändig förutsättning är människans frivilliga samtycke … utan tvång, bedrägeri, vilseledande, överskridande av befogenheter eller någon form av påtryckningar eller tvångsmedel...”

LÄS MER:Vaccinationsbevis utreds inte – trots över 11 000 anmälningar

En QR-kod i mobilen som krav för mänskliga rättigheter. Hur kan Folkhälsomyndigheten inte hemsökas av bilder från 1900-talets mörkaste historia?

Pandemins masspsykos

Sverige var den friska kontrollgruppen i den globala pandemins masspsykos. När världens ledare följde Kinas kommunistparti och införde auktoritära, ovetenskapliga lockdowns och munskyddstvång så bevisade vi att rekommendationer och eget ansvar fungerar bättre. En svensk tjänsteman stod emot trycket och konstaterade torrt att bevisen för de drakoniska åtgärderna saknades samt att vår frihet väger tyngre. Tegnell hade rätt.

ANNONS

LÄS MER:Vanligaste frågorna om corona – här är Agnes Wolds svar

Snart två år in i pandemin är Sveriges relativt låga dödstal en obekväm sanning för beslutsfattare världen över. De låste in sin befolkning utan nytta, och med dårens envishet fortsätter de på den inslagna vägen. Gator runt om i Europa fylls av demonstranter som fått nog och kräver frihet från vaccintvång och restriktioner.

Historien kommer hylla Tegnell för hans mod år 2020 men döma honom hårt för att han inte höll i och höll ut.

Nils Littorin, leg läkare, doktor i klinisk mikrobiologi och initiativtagare till Läkaruppropet. Partiledare för Malmölistan.

LÄS MER:Läkare måste veta bättre än antivaxxare

LÄS MER:Vaccinpass är folkhälsofascism

ANNONS