Under sommaren, när resorna till andra länder ökar, är risken särskilt stor att flickor utsätts, eftersom de allra flesta av dessa ingrepp sker utanför Sveriges gränser, skriver debattörerna. Arkivbild.
Under sommaren, när resorna till andra länder ökar, är risken särskilt stor att flickor utsätts, eftersom de allra flesta av dessa ingrepp sker utanför Sveriges gränser, skriver debattörerna. Arkivbild. Bild: Sanna Tedeborg

Sveriges arbete mot könsstympning räcker inte

Sommaren är här och för de flesta barn innebär det en tid av ledighet och avkoppling. För många flickor som lever i Sverige kan sommarlovet dock innebära en stor risk – att bli könsstympad under resan utomlands, skriver representanter för Action Aid.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

68 000 flickor och kvinnor som lever i Sverige uppskattas ha blivit utsatta för könsstympning. Ytterligare 13 000 – 23 000 beräknas vara i riskzonen, enligt en ny redogörelse från Socialstyrelsen. Under sommaren, när resorna till andra länder ökar, är risken särskilt stor att flickor utsätts, eftersom de allra flesta av dessa ingrepp sker utanför Sveriges gränser.

Könsstympning är en extrem form av våld mot flickor och kvinnor och innebär att de yttre delarna av en flickas könsorgan helt eller delvis tas bort, utan medicinsk grund. Övergreppet har ingen religiös koppling utan bottnar i djupt rotade könsnormer och en strävan att kontrollera flickors och kvinnors kroppar och sexualitet. Flickorna som utsätts är oftast under 15 år och tvingas många gånger leva i tysthet med de livslånga fysiska och psykiska men som könsstympning innebär.

ANNONS

Sveriges åtgärder räcker inte

Sverige har vidtagit flera åtgärder för att förhindra att flickor som lever här ska bli utsatta för könsstympning. Ett exempel är införandet av utreseförbud för personer under 18 år när man misstänker att det finns en påtaglig risk för könsstympning. Under hela 2020 och 2021 genomfördes dock enbart fyra fall av utreseförbud kopplat till könsstympning.

Enligt Socialdepartementets sammanställning saknas även kunskap bland yrkesverksamma om hur denna skyddslagstiftning ska tillämpas. Andra exempel på åtgärder är den nationella handlingsplan och det könsstympningspass som togs fram 2018 i syfte att minska risken för att fler flickor drabbas. Alla dessa åtgärder är viktiga och ambitiösa, men skyddet för flickor när de reser utanför Sveriges gränser är fortfarande långt ifrån tillräckligt.

Internationella samarbeten ett måste

Varken i den nationella handlingsplanen mot könsstympning eller i Jämställdhetsmyndighetens slutredovisning av densamma adresseras det faktum att könsstympning av flickor som lever och växer upp i Sverige ofta sker i andra länder. Inte heller nämns betydelsen av ökat samarbete med dessa länder eller värdet av att integrera ett utrikespolitiskt perspektiv i det förebyggande arbetet. Om Sverige på riktigt ska kunna förebygga och stoppa könsstympning – inte enbart lindra konsekvenserna för de som redan drabbats – är detta helt avgörande.

Skyddet för flickor när de reser utanför Sveriges gränser är fortfarande långt ifrån tillräckligt.

Action Aid har drivit kampen mot könsstympning i över 30 år och arbetar i dag med frågan i länder som Senegal, Kenya, Somaliland, Italien, Irland, Sverige och Tanzania. Några av grundstenarna i det långsiktiga arbetet är internationell dialog och nationsöverskridande nätverk. I Sverige arbetar vi även i nära dialog med vårdcentraler, ansvariga myndigheter och flickor och kvinnor som är direkt berörda. Vår samlade bild är att ökad kunskap och mer resurser behövs både på nationell och internationell nivå.

ANNONS

För att stärka Sveriges förebyggande arbete mot könsstympning och förhindra att fler flickor drabbas rekommenderar vi att:

– Utrikesdepartementet och utrikesminister Tobias Billström tilldelas ett tydligt ansvar i Sveriges förebyggande arbete mot kvinnlig könsstympning och inkluderas i den nationella handlingsplanen.

– Utredningarna kring utreseförbud förbättras och det förebyggande arbetet inför och under högriskperioder, till exempel sommarlovet, skalas upp. Exempelvis genom utökad spridning av information om könsstympning och könsstympningspass på flygplatser och i skolor.

– Regeringens annonserade fokus på att driva ett strategiskt jämställdhetsarbete i bistånds- och utrikespolitiken, med fokus på sexuell och reproduktiv hälsa, bör återspeglas i det fortsatta arbetet mot könsstympning liksom i den kommande budgeten och reformagendan för biståndet.

Det är i Sverige som dessa flickor lever och växer upp. Det är det svenska samhällets ansvar att säkerställa att de får den information, trygghet och stöd som de har rätt till. Låt inte den svenska sommaren och semestertider innebära en ökad risk att detta tas ifrån dem.

Mohamed Sillah, landschef, Action Aid Somaliland/Somalia

Collins Olang, programchef, Action Aid Kenya

Jennifer Vidmo, generalsekreterare, Action Aid Sverige

LÄS MER:Barnmorska frias för att ha återställt könsstympning

LÄS MER:Tiotusentals i Sverige kan ha könsstympats

LÄS MER:Utreseförbudet kan vidgas för barn som riskerar att fara illa

ANNONS