Den som inte har en sjukvårdsförsäkring kan bara få akut vård och sedan kommer det en räkning. Det innebär att många som har ont om pengar drar sig för att söka vård eller låter bli, skriver debattörerna
Den som inte har en sjukvårdsförsäkring kan bara få akut vård och sedan kommer det en räkning. Det innebär att många som har ont om pengar drar sig för att söka vård eller låter bli, skriver debattörerna

Stora orättvisor om vården privatiseras helt

Att två ungmoderater tar ut svängarna i sjukvårdsdebatten kan man le lite överseende åt. Men det gör vi inte. Om deras förslag att ersätta skattefinansierad sjukvård med försäkringar blev verklighet skulle det leda till stora orättvisor, skriver de socialdemokratiska regionpolitikerna Ann-Christine Andersson och Karin Greenberg Gelotte.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Replik

3/7 Svensk vård borde privatiseras mer

Suhaib Hurani, distriktsordförande för Moderata ungdomsförbundet (MUF) i Västra Götalandsregionen och Johannes Thernström, distriktsordförande för MUF i Blekinge hävdar att deras förslag skulle "öka tillgängligheten” inom vården. Tillgänglighet för vem? De som mår bra och har det bra, tänker vi när vi läser vidare i deras text:

”En person med en mer ohälsosam och riskfylld livsstil bör också få betala mer för sin försäkran om vård än andra gör”, skriver de.

Skylla sig själv

Som vi alla vet, eller borde veta, är fattigdom och ohälsosam livsstil kopplade till varandra. Men det kanske de båda ungmoderaterna struntar i. Den som inte sköter sig, gör karriär och förser sig får skylla sig själv, typ.

ANNONS

I USA sprider sig just nu covid 19-smittan okontrollerat. Det gör den i andra länder också. Men låt oss stanna i USA eftersom det är ett land som står oss nära. USA har det Hurani och Thernström önskar sig i Sverige — ett sjukvårdssystem byggt på sjukvårdsförsäkringar. Och de sjukvårdsförsäkringar som redan finns i Sverige skiljer sig inte från de som reglerar tillgången till vård i USA.

Konsekvenserna är förödande för USA:s fattiga men också för den stora medelklassen, och för överklassen. Smitta håller inget respektavstånd till välstånd.

Som pensionär är du inte längre en god affär för försäkringsbolaget eftersom de flesta som blir sjuka och har långa komplexa vårdbehov är äldre över 65 år.

Den som inte har en sjukvårdsförsäkring kan bara få akut vård och sedan kommer det en räkning. Det innebär att många som har ont om pengar drar sig för att söka vård eller låter bli.

Vill du ha tillgång till mer än akut vård mot betalning i USA behöver du en sjukvårdsförsäkring. Det har du om du betalar den själv eller får den mot löneavdrag av din arbetsgivare.

Har du ett låglönejobb ingår sällan sjukvårdsförsäkring i lönen och du har förmodligen inte råd att betala själv.

Slutar att gälla

Det är försäkringsbolagets skadereglerare, inte en läkare, som avgör vilken vård du skall få. Har du inte försäkrat dig för dyra och långvariga behandlingar får du ingen ersättning för dyra och långvariga behandlingar.

ANNONS

Slutar du jobba där du har din gruppförsäkring upphör försäkringen i regel omgående. Eventuellt erbjuds du ett individuellt avtal med betydligt högre premie. Som pensionär är du inte längre en god affär för försäkringsbolaget eftersom de flesta som blir sjuka och har långa komplexa vårdbehov är äldre över 65 år.

Huranis och Thernströms reklamtext för sjukvårdsförsäkringar spekulerar i människors rädsla för att inte få sjukvård i tid, för att tvingas stå i kö eller att inte få sjukvård alls.

Lösningen är inte privata sjukvårdsförsäkringar som gör skillnad på rik och fattig, på den som förtjänar vård och den som får skylla sig själv. Lösningen är att vi tillsammans utvecklar välfärden så att vi kan korta vårdköerna.

Vård ska ges efter behov och inte efter olika försäkringslösningar.

Ann-Christine Andersson (S), Ledamot regionfullmäktige och 2:e vice ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden Göteborg.

Karin Greenberg Gelotte (S), ersättare regionfullmäktige.

Regionfullmäktige 2018-2022
Regionfullmäktige 2018-2022 Bild: Peter Wahlström
ANNONS