Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Fler och fler länder har förstått det Sverige ännu inte har, att man inte kan ha bra kvalité, hög tillgänglighet och universell sjukvård samtidigt. Privata sjukvårdsförsäkringar skapar hög tillgänglighet, konkurrens, mer utveckling och innovation inom sjukvården, skriver debattörerna.
Fler och fler länder har förstått det Sverige ännu inte har, att man inte kan ha bra kvalité, hög tillgänglighet och universell sjukvård samtidigt. Privata sjukvårdsförsäkringar skapar hög tillgänglighet, konkurrens, mer utveckling och innovation inom sjukvården, skriver debattörerna.

Svensk vård borde privatiseras mer

Det är dags att Sverige går över till ett system med privata sjukvårdsförsäkringar, skriver Johannes Thernström och Suhaib Hurani från Moderaternas Ungdomsförbund.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Coronapandemin satte hela vårt välfärdssamhälle på prov, framförallt det redan då belastade svenska sjukvårdssystemet som fortsätter att lida av långa vårdköer samt varierande tillgänglighet och vårdkvalitet för patienter beroende på var man bor i landet. Vårdköerna har blivit ännu längre under det grönröda styret men regeringen Löfven fortsätter att skylla på en alliansregering som tillträdde 2006. Detta tyder endast på regeringens avsaknad av handlingskraft och förmåga att lösa samhällsproblem. Den svenska sjukvården behöver reformeras och ett steg i rätt riktning är privata sjukvårdsförsäkringar.

Ojämlik vård

Sveriges sjukvårdssystem är uppbyggt med 21 olika huvudmän i form av regioner. Med helt olika förutsättningar i ekonomi samt i geo-och demografi förväntas samtliga leverera vård med lika hög tillgänglighet och kvalité. Trots att medelinkomsten per person är 60 000 kronor lägre i Region Norrbotten än i Region Stockholm, med 2 miljoner färre invånare på en yta 15 gånger så stor. Om du bor i Blekinge har du 30 procent högre chans att få en planerad operation genomförd inom vårdgarantins 90 dagar än om du är bosatt i Västernorrland. Löftet om lika vård oavsett bostadsort upprätthålls inte.

Varför anser vänstern att det är god moral att teckna en sjukförsäkring åt sitt husdjur men inte åt sin äldre sköra mor?

Idag har hela 700 000 svenskar en privat sjukvårdsförsäkring. Fler medborgare litar inte på att systemet kommer ge dem själva eller deras anhöriga den vård de behöver. Socialdemokraterna har visat tydligt att man sätter systemet före människan. Socialminister Lena Hallengren har sagt att privata sjukvårdsförsäkringar oroar henne mer än gängskjutningar. Varför anser vänstern att det är god moral att teckna en sjukförsäkring åt sitt husdjur men inte åt sin äldre sköra mor?

Vinstintresse är bra

Fler och fler länder har förstått det Sverige ännu inte har, att man inte kan ha bra kvalité, hög tillgänglighet och universell sjukvård samtidigt. Privata sjukvårdsförsäkringar skapar hög tillgänglighet, konkurrens, mer utveckling och innovation inom sjukvården. Vinstintresse är något gott, även inom välfärden. Kömiljarden som Alliansregeringen införde var en artificiell vinstmekanism för regionerna som halverade vårdköerna. Vi behöver ställa oss frågan vilket ansvar individen har över sin egen hälsa och levnadssätt? En person med en mer ohälsosam och riskfylld livsstil bör också få betala mer för sin försäkran om vård än andra gör. Det är dags att Sverige går över till ett system med privata sjukvårdsförsäkringar för att öka tillgängligheten, kvalitén och hållbarheten i vårt sjukvårdssystem.

Johannes Thernström, Distriktsordförande MUF Blekinge

Suhaib Hurani, Distriktsordförande MUF Västra Götalandsregionen.