Omfattande dödsfall utan sjukhusvård kan inte berättigas med ekonomiska skäl. Bartlett har fel: Sverige har en förpliktelse att garantera rätten till liv åt alla, skriver debattören.
Omfattande dödsfall utan sjukhusvård kan inte berättigas med ekonomiska skäl. Bartlett har fel: Sverige har en förpliktelse att garantera rätten till liv åt alla, skriver debattören. Bild: Pontus Lundahl/TT

Staten har en förpliktelse att garantera liv för alla

Enligt Damon Barett är mänskliga rättigheter inte absoluta och dessutom underordnade politiska mål. Men han har fel. Staten har en förpliktelse att garantera rätten till liv för alla och ekonomiska intressen kan inte trumfa detta, skriver Katinka Svanberg, folkrättsforskare.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Slutreplik

1/5 Nej, Sverige bryter inte mot mänskliga rättigheter

23/4 Sverige bryter mot de mänskliga rättigheterna när de offrar de äldre

I en debattartikel i GP den 23/4 skrev jag att Sveriges covid politik strider mot grundläggande mänskliga rättigheter som rätten till liv och rätten till hälsa, när resultatet blir att äldre och sårbara dör i tusental. I en replik skriver Damon Barett, att det inte strider mot mänskliga rättigheter.

Baretts argument går ut på att mänskliga rättigheter är underordnade politiska mål. Det är ett eko av ”Uppsalaskolan”, en rättsfilosofi från tidigt 1900-tal som menar att ”det inte finns några rättigheter” de är underordnade samhällsnyttan. Skolan hade starkt inflytande på dåtida socialdemokrati. Sedan Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna (EKMR) blev svensk lag år 2000 borde dess avtryck suddats ut.

ANNONS

Rätten till liv en förutsättning

Barett menar att mänskliga rättigheter inte är absoluta, staten kan göra ekonomiska prioriteringar och se till övriga hälsomässiga och sociala konsekvenser. Det är inte helt sant. Rätten till liv är en förutsättning för utövandet av andra mänskliga rättigheter och kan inte inskränkas till skillnad mot andra rättigheter. Äganderätten är inget värd för den som dör. Rätt till arbete trumfar inte rätten för vårdpersonal att ha skyddsutrustning och arbetsförhållanden som gör att de inte riskerar livet.

Detsamma gäller förbudet mot tortyr, omänsklig eller förnedrande behandling, i artikel 3 i EKMR. Artikeln blir aktuell om svårt sjuka människor inte får vård och läkemedel som behövs vid livshotande sjukdomar, enligt Europarådet som uppdrog EKMR uttalar sig om staternas covid-strategi: ”Staterna har skyldighet att skydda människor, inte bara i statlig vård, mot dödliga sjukdomar och lidande”. Ansvar gäller för ”svårt sjuka patienter, personer med funktionsnedsättning eller äldre personer” också enligt diskrimineringsförbudet i artikel 14.

Lagstadgat ansvar

Omfattande dödsfall utan sjukhusvård kan inte berättigas med ekonomiska skäl. Bartlett har fel: Sverige har en förpliktelse att garantera rätten till liv åt alla.

Svensk lag är inte tandlös när det gäller rätten till liv och hälsa. Folkählsomyndigheten har ett lagstadgat ansvar att förhindra spridningen av allmänfarliga sjukdomar enligt smittskyddslagen med respekt för ”alla människors lika värde”. Allvaret i att en allvarlig sjukdom sprids speglas i svensk straffrätt i brottsbalken 13:7, där spridandet av smitta är ett av de allmänfarliga brotten som kan ge upp till livstids fängelse. Att inte vidta effektiva åtgärder mot spridning av covid är ett brott mot nationell rätt som speglar mänskliga rättigheter. Konsekvenserna för drabbade kan leda till överprövning vid internationell domstol.

ANNONS

Katinka Svanberg, Jur. dr, gästforskare vid University of Melbourne Law School

ANNONS