Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Men allt ansvar kan inte läggas på den enskilde konsumenten. Vi politiker har ett ansvar att öka produktion i svenskt jordbruk. Regeringen gör inte tillräckligt mycket. Moderaterna har därför lagt fram ett bondepaket som innehåller flera förslag för stärkt konkurrenskraften, skriver debattörerna.  Bild: Helena Landstedt / SCANPIX
Men allt ansvar kan inte läggas på den enskilde konsumenten. Vi politiker har ett ansvar att öka produktion i svenskt jordbruk. Regeringen gör inte tillräckligt mycket. Moderaterna har därför lagt fram ett bondepaket som innehåller flera förslag för stärkt konkurrenskraften, skriver debattörerna. Bild: Helena Landstedt / SCANPIX

Stöd våra bönder — grilla mer kött i sommar!

Svensk djurproduktion är en av de bästa i Europa. Lägg därför mer svenskt kött på grillen i sommar, skriver Jessica Rosencrantz och John Widegren, Moderaterna.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Svenska jordbrukare förser varje dag Sverige med mat av högsta kvalitet. Men coronakrisen har visat hur sårbart Sverige är för livsmedelsbrist.

En av de viktigaste sakerna för att öka livsmedelsproduktionen är att skapa större efterfrågan på svenska produkter. Vi politiker har ett stort ansvar att för detta. Men också konsumenter kan göra skillnad genom att välja svenskt, varierat och efter säsong. Nu på sommaren innebär det att lägga svenskt kött på grillen.

Omfattande djurskyddslag

Det finns fler anledningar att vara stolt över svenskt kött. Utsläppen från köttproduktionen är 25 procent lägre än genomsnittet i EU. Samtidigt bidrar kor som betar utomhus till en bättre närmiljö genom att hålla landskapen öppna och stärka den biologiska mångfalden.

Svenska bönder ska vara stolta över sitt arbete. Vi i politiken har ett stort ansvar att skapa rätt förutsättningar för ökad produktion. Men också konsumenter kan visa sin uppskattning genom att välja svenska livsmedel.

Sverige har EU:s mest omfattande djurskyddslag. Det är lagkrav på att kor och får ska få gå ute på bete, grisar ska ha tillgång till halm att böka i och djuren ska ha stora ytor att röra sig på även när de vistas inomhus. Slakt måste ske med bedövning.

Sverige har dessutom lägst användning av antibiotika i EU. Det bidrar till djurens välfärd och en högre livsmedelssäkerhet. I många länder vi importerar kött ifrån ges djuren antibiotika i fodret för att de ska växa bättre. Det är förbjudet i Sverige.

Krav vid upphandlingar

Men allt ansvar kan inte läggas på den enskilde konsumenten. Vi politiker har ett ansvar att öka produktion i svenskt jordbruk. Regeringen gör inte tillräckligt mycket. Moderaterna har därför lagt fram ett bondepaket som innehåller flera förslag för stärkt konkurrenskraften:

  • Sänkta köttkontrollavgifter i samband med att djur levereras till slakt så att svenska bönder inte behöver betala mer än sina europeiska konkurrenter
  • Tydligare krav på att offentlig upphandling av livsmedel ska överensstämma med svenska regler för djurskydd och miljökrav
  • Slopa överindexeringen av skatten på drivmedel som slår hårt mot jordbruket genom att driva upp kostnader
  • Skärp lagen om olaga intrång och straffen för brott som är kopplade till djurrättsaktivism
  • Tillsätt en regelförenklingskommission för att minska regler och den administrativa bördan för jordbrukare

Svenska bönder ska vara stolta över sitt arbete. Vi i politiken har ett stort ansvar att skapa rätt förutsättningar för ökad produktion. Men också konsumenter kan visa sin uppskattning genom att välja svenska livsmedel. Så ökar vi självförsörjningsgraden, minskar sårbarheten och skapar förutsättningar för livsmedel med låg klimatpåverkan och god djuromsorg.

Därför bör vi grilla mer svenskt kött i sommar!

Jessica Rosencrantz (M), miljö- och klimatpolitisk talesperson

John Widegren (M), landsbygdspolitisk talesperson