Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vad Annika Strandhäll och de andra författarna refererar till som ”våld” är i själva verket mer än 3400 raketer avfyrade under 11 dagars tid mot civilbefolkningen i Israel, skriver debattören.
Vad Annika Strandhäll och de andra författarna refererar till som ”våld” är i själva verket mer än 3400 raketer avfyrade under 11 dagars tid mot civilbefolkningen i Israel, skriver debattören.

Socialdemokraternas retorik är ren palestinsk propaganda

De socialdemokratiska riksdagsledamöterna bortser helt att Gazaremsan sedan många år styrs av en jihadistisk och fundamentalistisk terrororganisation, vars främsta mål är den judiska statens utplånande, skriver Ilan Ben-Dov, Israels ambassadör i Sverige.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

24/5 En fredlig framtid i Israel och Palestina kräver politiskt mod

Fyra socialdemokratiska riksdagsmän har i GP publicerat en debattartikel om krisen i Gaza och den palestinsk-israeliska konflikten. Artikeln i fråga utmärker sig i högsta grad för sin ensidighet och partiskhet. Det förefaller som om artikelförfattarna helt enkel skrivit av någon palestinsk propaganda-pamflett utan att i något anseende anpassa eller nyansera den använda terminologin. Man kunde förvisso ha förväntat sig ett något mer sofistikerat tillvägagångssätt av sagda grupp riksdagsmän.

LÄS MER: Fred i Mellanöstern är ingen IKEA-möbel

I artikeln läggs hundra procent av ansvaret för konflikten på Israel. Begrepp som palestinsk terrorism, Hamas, Hizbollah eller för den delen uppmaningarna till jihad och att utplåna den judiska staten nämns inte ens med en antydan.

Jag skulle här vilja beröra endast några av dessa frågor:

Artikeln är publicerad med anledning av den senaste krisen i Gaza. Ändå nämns ordet Hamas inte en enda gång, inte heller det faktum att det var denna islamistiska terroristorganisation som attackerade Israel med mer än 4300 missiler och raketer, vilka avfyrats mot dussintals israeliska städer.

De fyra riksdagsledamöterna bortser helt från det faktum att Gazaremsan sedan många år styrs av en jihadistisk och fundamentalistisk terrororganisation, vars främsta mål är den judiska statens utplånande.

Artikelförfattarna nämner heller inte det faktum att anledningen till den senaste krisens utbrott ingalunda var någon dispyt mellan palestinier och Israel utan tävlan mellan Hamas och palestinska myndigheten i fråga om makt och inflytande på Västbanken.

Förskönande omskrivningar

Språkbruket i artikeln präglas av förskönande omskrivningar och vad som här kallas ”våld” är helt enkelt inget annat än brutal terrorism ritad mot israeliska civila. Vad som här refereras till som ”våld” är i själva verket mer än 3400 raketer avfyrade under 11 dagars tid mot civilbefolkningen i Israel. I detta avseende har Hamas gjort sig skyldigt till ett dubbelt krigsbrott – man har inte bara beskjutit israeliska civila utan också gjort detta från tätbefolkade, civila palestinska områden.

Artikeln försöker också att skriva om historien. Man söker förneka och förbigå det judiska folkets 3000 år långa närvaro och band till landet Israel. Sålunda kan det spåras en tydlig ovilja att påminna läsarna att om att den judiska närvaro i landet föregår islam med 1500 år. Denna taktik är väl känd och har sedan länge kommit att sättas i system i den anti-israeliska propagandan, där man frånkänner judarna rätten till en egen stat, delegitimiserar statens själva existens och utmålar Israel som en främmande kolonialmakt.

Vägrar erkänna Israels existens

Vad som är allra viktigast att förstå i detta sammanhang är, att grundorsaken till konflikten är endast en – den arabiska sidans vägran att erkänna staten Israels existens.

Israel är en ö av demokrati, pluralism och medborgerliga och mänskliga rättigheter vilken omges av ett hav av auktoritära diktaturstater utöver otaliga terroristorganisationer.

Israel är en ö av demokrati, pluralism och medborgerliga och mänskliga rättigheter vilken omges av ett hav av auktoritära diktaturstater utöver otaliga terroristorganisationer.

De fyra riksdagsledamöterna, som uppmanar Sverige att sätta politisk press på Israel, synes inte förmå inse att ju fientligare den hållning är som man intar till Israel desto mindre blir möjligheterna inte bara att påverka Israel utan också att ge ett konstruktivt bidrag till fredsprocessen.

Ilan Ben-Dov, Israels ambassadör i Sverige