Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ranstorp påstår att jag begår karaktärsmord på honom när jag pekar ut att han använder sig av akademiskt olämpliga källor i sina angrepp, skriver debattören. Bild: Jonas Ekströmer/TT
Ranstorp påstår att jag begår karaktärsmord på honom när jag pekar ut att han använder sig av akademiskt olämpliga källor i sina angrepp, skriver debattören. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Ranstorp fortsätter att sprida konspirationsteorier

Magnus Ranstorp påstår att jag och Elina Pahnke har en “strategi” som är “koordinerad”. En terrorforskare bör veta vikten av att inte rikta snabba anklagelser om konspirationer, givet risken att oskyldiga kan pekas ut. Den principen borde vara självklar såväl i debatt som i forskning, skriver Mattias Irving, ordförande för Hjärta – troende socialdemokrater i Stockholm.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

6/5 Ranstorp sprider extremisters propaganda som om den vore forskning

6/5 Mattias Irvings försök till karaktärsmord ingen slump

I Magnus Ranstorps replik blir det snabbt tydligt att jag inte kommer att få svar på kärnan i min kritik: Hur en statligt anställd forskare kan sprida konspirationsteorier med bibehållen trovärdighet i offentlighetens ögon. Varför vill inte Magnus Ranstorp diskutera sakfrågorna?

Ranstorp påstår att jag begår karaktärsmord på honom när jag pekar ut att han använder sig av akademiskt olämpliga källor i sina angrepp: Inte minst en viss högerpopulistisk blogg som bland mycket annat påstår att Muslimska brödraskapet (MB) har makt över Sveriges regering eftersom svenska medier inte rapporterat tillräckligt om polisens arbete mot islamistisk extremism i Tyskland.

Det är via samma blogg som Ranstorp hämtat påståenden som att vi i vår lokalförening Hjärta har inflytande över regeringens arbete, och att Muslimska brödraskapet kontrollerar “stora delar av civilsamhället”.

Magnus Ranstorp är anställd på Försvarshögskolan med en tjänst utan arbetsbeskrivning. Det innebär att han tekniskt sett inte begår tjänstefel genom att sitta och twittra om oss på Tro och solidaritet på skattebetald arbetstid. Det är likväl inte ett angrepp på den fria forskningen att ifrågasätta det.

Misstänkliggör det socialdemokratiska partiet

Själv bedriver jag min debatt utanför arbetstid, enligt överenskommelse med min arbetsgivare. Jag debatterar i egenskap av en ordförande som vill freda sin förening från fantasifulla anklagelser om islamistisk infiltration och dunkelt maktspel på högsta nivå. Detta kunde Ranstorp ha tagit reda på innan han skrev sin replik. Istället försöker han att blanda in och misstänkliggöra min arbetsgivare och i förlängningen hela det socialdemokratiska partiet.

Likaså smetar han samman mig med andra skribenter. Istället för att diskutera sakfrågan om hans dubiösa källhantering drar han in så många som möjligt i en debatt som fås att handla om person istället för uppförande. Själv kände jag inte ens till att Göteborgs stad snart ska fatta ett nytt beslut om Ibn Rushd. Nu påstår Ranstorp, återigen utan belägg, att jag och Elina Pahnke har en “strategi” som är “koordinerad”. En terrorforskare bör veta vikten av att inte rikta snabba anklagelser om konspirationer, givet risken att oskyldiga kan pekas ut. Den principen borde vara självklar såväl i debatt som i forskning.

Ranstorp påstår åter att min rörelse har en ”över 25 år lång dokumenterad samverkan med islamister”. Han syftar på ett integrationsprojekt som förbundet deltog i med Sveriges muslimska råd 1996. Det var en annan tid, långt före 9/11 och kriget mot terrorn.

Fyra möten – inte ”25 års samverkan med islamister”

Projektet utmynnade i totalt fyra kvällsmöten med ca 25 deltagare i varje. Där fick de bland annat lära sig om svenskt föreningsliv och om hur man röstar i Sverige. Ambitionen var att engagera fler muslimer i politiken, och förstås gärna också i Socialdemokraterna. Idag har dessa fyra träffar alltså blivit till “25 års dokumenterad samverkan med islamister”.

Ett projekt som avslutades på 90-talet blir till en hemlig konspiration med islamister. En tidigare styrelseledamot har även varit aktiv i Ibn Rushd, och därför har Muslimska brödraskapet inflytande över regeringens arbete eftersom en helt annan tidigare styrelseledamot vid ett annat tillfälle har vikarierat hos Ardalan Shekarabi.

Ranstorps långsökta kedjor av indicier har avsevärda logiska luckor som istället fylls igen av fördomar och rädsla hos hans publik. Sådant är inte värdigt att sändas ut från ett svenskt lärosäte.

Ranstorps långsökta kedjor av indicier har avsevärda logiska luckor som istället fylls med fördomar och rädsla hos hans publik. Sådant är inte värdigt att sändas ut från ett svenskt lärosäte. Jag kan inte se hur detta kan vara en vinnande strategi för att bekämpa extremism och läka misstron mellan olika samhällsgrupper i Sverige.

Mattias Irving, ordförande för Hjärta – troende socialdemokrater i Stockholm