Skattesänkningen beräknas ge en familj med två arbetande föräldrar cirka 14 000 kronor mindre i skatt per år. Vi har även förlängt det tillfälliga tilläggsbidraget till barnfamiljer med bostadsbidrag till och med den 31 december 2024, skriver debattören.
Skattesänkningen beräknas ge en familj med två arbetande föräldrar cirka 14 000 kronor mindre i skatt per år. Vi har även förlängt det tillfälliga tilläggsbidraget till barnfamiljer med bostadsbidrag till och med den 31 december 2024, skriver debattören. Bild: Hasse Holmberg/TT

Politik som leder till bidragsberoende är inte att hjälpa barnfamiljer

Socialdemokraternas symbolpolitik – som på sikt leder till att familjer fastnar i bidragsberoende – är inte rätt väg att gå. Det är oansvarigt och riskerar att göra mer skada än nytta, skriver Cecilia Rönn (L)

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Replik

10/4 Sverige det enda landet i Norden som struntar i barnfamiljerna i krisen

Det är fortfarande tuffa tider för många barnfamiljer som varje månad vänder på varenda krona för att få pengarna att räcka till. Till skillnad från Socialdemokraterna har Liberalerna drivit igenom politik som faktiskt gör skillnad för alla familjer runt om i landet.

Vi måste stötta barnfamiljerna och se till att de har möjlighet att klara av sina utgifter med hjälp av åtgärder som ökar deras ekonomiska marginaler. Därför har Liberalerna varit drivande när det kommer till att sänka skatterna, framför allt för låg- och medelinkomsttagare, något som ger alla mer pengar i plånboken, i synnerhet de som behöver det allra mest. Skattesänkningen beräknas ge en familj med två arbetande föräldrar cirka 14 000 kronor mindre i skatt per år. Vi har även förlängt det tillfälliga tilläggsbidraget till barnfamiljer med bostadsbidrag till och med den 31 december 2024.

ANNONS

Kraftfulla åtgärder

Enbart förstärkningen av bidrag ger en barnfamilj 2100 kronor mer i plånboken varje månad. Det kan göra stor skillnad för en familj som har svårt att få ihop ekonomi och förväntas nå cirka 100 000 familjer. Dessutom har Liberalerna sett till att bidragen justerats upp efter inflationen för att hushållen ska bibehålla sin köpkraft. Det kommer att fortsätta vara tufft för barnfamiljer och ekonomin kommer att vara stram en tid framöver, men med dessa riktigt kraftfulla åtgärder gör vi mest skillnad under en väldigt ansträngd tid.

Ska vi komma tillrätta med hushållens dåliga ekonomi måste vi dock gå till botten med ett av våra största problem – Sveriges svajiga krona. Vi importerar andra länders inflation. Liberalerna är det enda riksdagsparti som sedan länge driver frågan om ett svenskt euromedlemskap. Det hade minskat osäkerheten för företag och handel samtidigt som det stärkt vårt inflytande i EU. Sverige hade dessutom fått en stabilare valuta. Att vi fortfarande står utanför kostar oss inte bara makt och inflytande. Var och en av oss svenskar, särskilt barnfamiljer – som ofta har stora utgifter – blir också fattigare. Den svenska kronan gör oss helt enkelt sårbara och det märks, i synnerhet i tuffa tider.

Ska vi komma tillrätta med hushållens dåliga ekonomi måste vi dock gå till botten med ett av våra största problem – Sveriges svajiga krona

Att tillfälligt stötta barnfamiljer och de med lägst marginaler under en tuff tid som vi nu gör är viktigt. Med tillfälligt höjda bidrag i kombination med skattesänkningar och justering av bidrag efter inflation, bäddar vi för framtiden. Det blir lönsammare att arbeta samtidigt som fler barnfamiljer får mer i plånboken framöver – det är lösningen för de barnfamiljer som kämpar i denna ekonomiska vinter.

ANNONS

Cecilia Rönn (L), ekonomisk-politisk talesperson

ANNONS