Vi har vi föreslagit att det extra bostadsbidraget görs permanent, att ett extra barn- och studiebidrag betalas ut och att en bankskatt införs där intäkterna går tillbaka som ekonomiskt stöd till familjerna. Vi tror på långsiktiga och hållbara lösningar, skriver debattören.
Vi har vi föreslagit att det extra bostadsbidraget görs permanent, att ett extra barn- och studiebidrag betalas ut och att en bankskatt införs där intäkterna går tillbaka som ekonomiskt stöd till familjerna. Vi tror på långsiktiga och hållbara lösningar, skriver debattören. Bild: Heiko Junge

Sverige enda landet i Norden som struntar i barnfamiljerna i krisen

I alla våra grannländer har staten gått in och stöttat barnfamiljerna ekonomiskt på grund av kostnadskrisen. I Sverige har regeringen inte prioriterat att hjälpa barnfamiljerna. Resultatet är ökade klyftor och ett Sverige som glider isär, skriver Mikael Damberg.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Sverige har blivit fattigare. Svenska hushåll har de senaste två åren sett tio års reallöneökningar gå upp i rök och ensamstående föräldrar tvingas i dag låna pengar till mat.

Samtidigt har vi en regering som hävdar att åtgärder inte kunnat genomföras på grund av inflationen. Men tittar vi på våra grannländer så håller inte det argumentet. Exempelvis har den norska regeringen sjösatt flertalet reformer för att stötta barnfamiljerna och Norge har trots det haft en betydligt lägre inflation än Sverige. Även Danmark och Finland har agerat genom att stötta barnfamiljer genom ekonomiskt stöd.

Höja barnbidraget

I Norge har barnbidraget höjts med 11 500 per år samtidigt som förskola och fritids blivit billigare. I Danmark fick utsatta barnfamiljer en utbetalning om 7 500 kronor och i Finland fick alla familjer ett extra barnbidrag. Men här i Sverige verkar regeringen stå ensamma i Norden om att inte prioritera att höja barnbidraget för att hjälpa barnfamiljerna. Resultatet är ökade klyftor och ett Sverige som glider isär.

ANNONS

Kostnadskrisen har drabbat alla i Sverige men hårdast har den slagit mot de som redan hade det tufft ekonomiskt sedan innan. Skenande matpriser, höjda hyror och höga räntor har gröpt ur plånboken ordentligt hos svenska familjer. En tredjedel av hushållen sliter med att få ekonomin att gå ihop och nästan varannan ensamstående förälder med lägre inkomst har inte råd att sätta näringsrik mat på bordet. Det är en verklighet som inte kan ignoreras.

Samtidigt pratar regeringen om tillfälliga åtgärder för hushållen, trots att högre hyror och högre matpriser knappast är tillfälliga problem

Men det är precis vad SD-regeringen har gjort. I takt med att inflationen stigit så har barnbidraget i stort sett tappat hela den ökning som den socialdemokratiska regeringen införde 2018. Samtidigt pratar regeringen om tillfälliga åtgärder för hushållen, trots att högre hyror och högre matpriser knappast är tillfälliga problem. Tvärtom kommer priserna fortsätta ligga kvar på höga nivåer och många hushåll – framförallt de som inte äger sitt boende – kommer ha höga utgifter en lång tid framöver. Regeringen verkar tro att problemen är över till årsskiftet, Sveriges barnfamiljer vet att det är en lång väg kvar.

Vi Socialdemokrater förstår att svenska barnfamiljer behöver mer än tillfälliga lösningar. De behöver trygghet som sträcker sig genom hela kostnadskrisen och förbi. Det finns flera sätt att hjälpa barnfamiljer genom krisen. Vi har vi föreslagit att det extra bostadsbidraget görs permanent, att ett extra barn- och studiebidrag betalas ut och att en bankskatt införs där intäkterna går tillbaka som ekonomiskt stöd till familjerna. Vi tror på långsiktiga och hållbara lösningar.

ANNONS

Regeringens tillvägagångssätt att försöka trolla bort långsiktiga problem med kortsiktiga åtgärder är en skymf mot svenska barnfamiljer. Det är dags för en förändring – en förändring som tar hänsyn till de verkliga behoven och utmaningarna som svenska familjer står inför varje dag.

Mikael Damberg (S) ekonomisk-politisk talesperson

ANNONS