Önsketänkande att legalisering skulle stoppa de kriminella nätverken

Det talas om fika i narkotikapolitiken. Det sista Sverige behöver just nu är mer ”saft och bullar” i kriminalpolitiken. För när det kommer till åtgärder mot gängen så är det kriminalpolitik lika mycket som det är narkotikapolitik, skriver Lennart Karlsson och Niklas Lindroth, Svenska Narkotikapolisföreningen.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Replik

16/2 Ska vi ta en fika och prata legalisering, Mikael Damberg?

Det finns förslag om att legalisera vissa substanser för rekreationellt bruk för att komma åt de kriminella nätverken. Men ingen som framför dessa förslag kan visa var detta faktiskt har fungerat.

Det handlar snarare om rent önsketänkande. I synnerhet när de organiserade gängens inkomster kommer från all typ av narkotikaförsäljning men även annan typ av brottslighet. Det som ligger i den andra vågskålen, folkhälsan och framför allt ungdomars hälsa, väger tyvärr alltid lätt i den diskussionen.

Sorgligt rekord

I en studie som släpptes i år (J Stud Alcohol Drugs 2021 Jan: s. 103-111) ser man i Kalifornien en ökning av ungdomars användning av cannabis de senaste åren. Samma tendenser ser man i andra stater som legaliserat. Det är i sammanhanget värt att notera att Kalifornien 2020 såg en ökning med antalet mord med 25 procent jämfört med 2019. Därmed tangerades ett sorgligt rekord för antal mord från 2009. De flesta av dessa mord skedde i gängmiljö eller bland hemlösa.

ANNONS

Givetvis är varje krona mindre som går till kriminella gäng något eftersträvansvärt. Det är därför polisen idag jobbar intensivt med att försöka förverka vinsten av brott i samband med brottsutredningar. Något som ofta initieras genom narkotikabrott. Detta kommer givetvis bli svårare om Sverige legaliserar narkotika. Då måste polisen lägga ännu mer resurser på att utreda varifrån pengarna kommer. På ett helt annat sätt än om pengar anträffas ihop med narkotika.

Ett annat problem med legalisering är att det inte finns något som hindrar att grovt kriminella organisationer också slår sig in och tar över delar av en legaliserad droghandel. Det finns färska exempel från tobaksbutiker i Göteborg där ett kriminellt nätverk försöker ta över en hel kedja.

Direkt från poliser i Colorado har vi fått information att legaliseringen snarare ökat polisens belastning

Ett annat argument som brukar framföras är att polisen får mer resurser om man legaliserar. Det finns inget som säger att det faktiskt blir så. Direkt från poliser i Colorado har vi fått information att legaliseringen snarare ökat polisens belastning. Detta eftersom det är polisen som sköter tillsyn och reglering av marknaden. Utöver en vit och en svart marknad har man också fått en grå. Det odlas illegalt men säljs på den legala marknaden. Poliserna i Colorado kan också berätta att deras gäng i allra högsta grad finns kvar och inte visar några tendenser på att mattas av efter legaliseringen.

ANNONS

En ökning av polisens belastning, med liten eller ingen effekt på gängen, låter ungefär lika effektivt som ”saft och bullar”.

Lennart Karlsson Ordförande Svenska Narkotikapolisföreningen

Niklas Lindroth, medlem Svenska Narkotikapolisföreningen

ANNONS