LAS bygger murar som skyddar de som redan har ett jobb och stänger ute de som saknar ett. Unga och nyanlända utan arbetslivserfarenhet och kontakter drabbas. Även den som vill se sig om efter ett nytt jobb kan avskräckas, eftersom man då hamnar sist i turordningslistan, skriver debattören.
LAS bygger murar som skyddar de som redan har ett jobb och stänger ute de som saknar ett. Unga och nyanlända utan arbetslivserfarenhet och kontakter drabbas. Även den som vill se sig om efter ett nytt jobb kan avskräckas, eftersom man då hamnar sist i turordningslistan, skriver debattören. Bild: Johan Nilsson/TT

Omoraliskt att hålla fast vid de förlegade LAS-reglerna

Saco studentråd och S-studenter anser i en debattartikel att LAS-utredningen öppnar upp för godtycke och otrygghet. Men den verkliga tryggheten består i kompetens och att välmående företag vågar anställa. En förlegad arbetsrätt är däremot både dyrköpt och omoralisk, skriver Christoffer Heimbrand, Liberala studenter.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

Replik

4/6 LAS-utredningen är ett frontalangrepp på anställdas trygghet

Arbetsrätten måste moderniseras. Dagens regler skapar hinder för rörligheten på arbetsmarknaden och inlåsningseffekter. Om kostnaden för att säga upp någon är för stor ökar också risken för arbetsgivaren vid rekrytering. Resultatet blir att färre företag vågar anställa.

Den senaste veckans debatt har handlat för mycket om politiskt spel och fackligt skyttegravskrig. I grunden är det individuella livsöden som berörs av de 700 sidorna utredningstext. Det är om dem diskussionen borde handla.

Stela strukturer

Reformeringen av LAS rör den nyanlände som stängs ute från arbetsmarknaden. Kvinnan som självmant lämnar jobbet när den sexistiske kollegan blir för dyr att säga upp. Det handlar om individer och enskilda företagare som drabbas av förlegade regler och stela strukturer.

ANNONS

Utredningen konstaterar att dagens regler kan tvinga arbetsgivare att säga upp “fel grupper av personer”. Detta drabbar driftiga som tvingas sluta, men ger också stora samhällsekonomiska kostnader. Den tillväxt som annars hade skapat nya arbetstillfällen hämmas.

LAS bygger murar som skyddar de som redan har ett jobb och stänger ute de som saknar ett. Unga och nyanlända utan arbetslivserfarenhet och kontakter drabbas. Även den som vill se sig om efter ett nytt jobb kan avskräckas, eftersom man då hamnar sist i turordningslistan.

Inte solidariskt mot utländska arbetare

Ännu värre är det för de utländska arbetare som tack vare facken har fått en svagare ställning på arbetsmarknaden. LAS-tryggheten sträcker sig bara dit landsgränsen slutar eller kön till Arbetsförmedlingen börjar. Det är inte solidaritet.

Att reformera LAS handlar inte bara om att göra svenska företag motståndskraftiga mot internationell konkurrens utan också om rätt och fel. Om Rönnqvist och Malm vill bestrida principen om meritokrati får de presentera en bättre modell. Hittills har ingen lyckats.

Den trygghet som LAS ger är dyrköpt och skapar samtidigt otrygghet för andra. När prestation och merit inte ger förtur öppnas dörren för godtycke. Den enda verkliga tryggheten består i kompetens och att välmående företag vågar anställa.

Christoffer Heimbrand, riksordförande Liberala Studenter

ANNONS
ANNONS