Replik
31/1 Skydda barnen mot våldsporren med gratis filter från operatören
Först problembeskrivningen. Debattörerna använder sig av svepande formuleringar som “barnmorskor säger…” och får det att låta som att en majoritet av landets barnmorskor står bakom. I själva verket handlar det om en enskild barnmorskas larm i ett inlägg på instagram, vilket utnyttjades av flera konservativa organisationer som ursäkt för att förespråka porrfilter. Detta larm tillbakavisades snabbt av barnmorskor runt om i landet som inte alls kände igen sig i förklaringarna.
Önskar fler samtal
Nätporr kan inte förklara de problem som de facto finns med psykisk ohälsa bland unga, smärtproblematik och övergrepp. Nordisk forskning visar tydligt att unga kan skilja mellan fakta och fiktion och att de inte tar porr som en slags sanning. De förhåller sig och kritiserar både villkoren för de som deltar och de normer porr reproducerar. Och de önskar sig fler samtal med vuxna i frågan. Kunskapsbaserade, reflekterande och icke-skambeläggande samtal är också det som forskningen visar ger allra bäst resultat i en god sexualundervisning.
Vår andra invändning gäller lösningen att sätta filter på barnens enheter. Sedan 1990-talet har vi vetat att det finns olämpligt innehåll på nätet. Forskningen visade tidigt vilka lösningar som inte fungerar (till exempel filter och förbud) och vilka som fungerar (till exempel utvecklandet av adekvat digital kompetens och en förtroendefull relation mellan barn och vuxna). De som förespråkar porrfilter väljer dock att ignorera den samlade forskningen och vi ser det som djupt bekymmersamt när vuxnas bristande digital kompetens blandas med teknikoptimism på detta sätt.
Snabba, dåligt underbyggda slutsatser tillsammans med bristfällig förståelse för teknik är inte ett sätt att skydda barn och unga
Debattörerna skriver att de vill ha filter som “inte blockerar HBTQI-information och sexualupplysningssajter”. Att de tar upp just detta beror på att det är ett av de allvarligare problemen med innehållsfilter. Dessvärre hjälper det inte att bara uttrycka det man önskar sig och så ändrar sig tekniken efter ens önskemål. Det handlar om tekniska begränsningar. Det är inte tekniskt möjligt att ta hänsyn till allt material på internet och filtrera bort allt oönskat material och släppa igenom önskat.
Snabba, dåligt underbyggda slutsatser tillsammans med bristfällig förståelse för teknik är inte ett sätt att skydda barn och unga. Det är möjligen ett sätt att sopa problemen under mattan, men kan i värsta fall öka riskerna för unga, skapa falsk säkerhet och minska vuxennärvaron, blockera livsviktig information om sexualitet och göra att unga blir sämre rustade för framtiden.
Elza Dunkels, docent i pedagogiskt arbete, Umeå universitet
Eli Linderholm, leg. psykolog, med erfarenhet av ungdomsmottagningsarbete
Siri Lindqvist, leg. barnmorska och sexolog, Ungdomsmottagningen
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.